236 de milioane de dolari, oferiți de FMI fără vreo condiționalitate, au intrat în conturile BNM

Imagine implicită

236 de milioane de dolari oferiți din partea Fondului Monetar Internațional (FMI) au intrat în conturile Băncii Naționale a Moldovei. Despre aceasta a anunțat prim-ministra Natalia Gavrilița în cadrul emisiunii Politica de la TV8. 

„Au intrat pe conturile Băncii Naționale a Moldovei cele 236 de milioane de dolari din partea FMl, care sunt necondiționate. Nu avem nicio condiție. Trebuie să ractificăm în Parlament pentru ca să putem folosi acești bani în buget, dar cu aceste resurse accesate și cu veniturile mai mari într-adevăr în acest an putem gestiona bine finanțele statului. Pensiile vor fi majorate din bugetul de stat, diferența între plata care vine între pensia calculată, plătită bugetul asigurărilor sociale și pensia minimă pe care o să o creștem la 2000 mii de lei, deci această diferență va fi acoperită din sursele bugetului de stat. 

Banii care vin din partea instituțiilor financiare internaționale sunt preponderent orientate pentru finanțarea investițiilor și aceste organizații întodeauna când vin au grijă ca să fie suficiente resurse în investiții, da, există resurse care vin pentru a finanța deficitul de stat, deci dacă cheltuielele sunt mai mari ca venitul atunci o parte este finanțată din banii din exterior, aceste sunt sume destul de mici, sub 10% în comparație cu veniturile bugetului național”, a declarat Natalia Gavrilița. 

Republica Moldova va beneficia de 165,3 milioane DST (Drepturi Speciale de Tragere), echivalentul a circa 236 de milioane de dolari, din partea Fondului Monetar Internațional. Decizia a fost discutată în cadrul unei ședințe a prim-ministrului Natalia Gavrilița cu Rodgers Chawani, Reprezentant Rezident al FMI în Republica Moldova.

unimedia.md