Alexandr Slusari: cred că noua majoritate parlamentară poate examina și adopta legea Magnitsky, precum și raportul Laundromat

Imagine implicită

Ex-vicepreședintele Parlamentului Alexandr Slusari crede că noua putere poate examina și adopta Legea Magnitsky și Raportul comisiei LAUNDROMAT. Despre acest lucru fostul deputat scrie pe pagina sa Facebook.

Alexandr Slusari amintește că la 29 martie 2019 toți deputații blocului ACUM au semnat proiectul de lege, denumit generic actul Magnitsky, care prevede aderarea Moldovei la Global Magnitsky Act și ar permite sancționarea mai multor persoane din Federația Rusă, care au participat în operațiunile de spălări de bani în proporții deosebit de mari, precum și sancționarea unor indivizi criminali din Transnistria, implicați în scheme similare.

În aceeași zi deputații blocului ACUM au înregistrat un proiect de Hotărâre privind crearea comisiei de anchetă pe cazul Laundromat, care vizează Republica Moldova sub aspectul spălări de minim 22 miliarde dolari, provenite din Federația Rusă.

Alexandr Slusari mai amintește faptul că crearea comisiei a fost tergiversată, iar raportul a fost blocat de majoritatea parlamentară de atunci:

„Cu multe greutăți, Platforma DA (tocmai în februarie 2021) a determinat crearea acestei comisiei, în cadrul căreia doamna Grigoriu a avut o prestație excelentă. În pofida rezistenței enorme din partea Procuraturii și a mai multor politicieni, a fost elaborat un raport amplu privind toată cronologia Laundromatului în Moldova cu menționarea a zeci de nume concrete implicate și a interferenței vădite cu schema furtului miliardului și coruperea mai multor politicieni (inclusiv a unui fost simplu prim-ministru). Pe ultima sută de metri grupările Platon-Plahotniuc-Șor au blocat înregistrarea raportului.”

„Eu cred că nu mai târziu de luna august noua majoritate parlamentară antioligarhică poate examina și adopta legea Magnitsky, precum și raportul Laundromat, care ar deveni o bază solidă probatorie pentru impulsionarea dosarului penal, care actualmente este „pus la murat” de Procuratură” – încheie Alexandr Slusari.