Alexandru Slusari: în doi ani petroliștii au modificat prețurile de zece ori nu în baza unor argumente economice, ci în urma unor înțelegeri

Imagine implicită

Vicepreședintele Parlamentului de legislatura a X-a, Alexandru Slusari, solicită comisiei parlamentare pentru economie, buget și finanțe să organizeze audierea Consiliului Concurenței pe raportul acesteia privind situația pe piața petrolieră.

La 12 aprilie 2021 Consiliul Concurenței a expediat în adresa Parlamentului draftul raportului privind constatarea unui acord de cartel între 6 companii petroliere în perioada 2019-2021, afirmă Alexandru Slusari, ex-vicepreședintele Parlamentului. Fostul deputat menționează că „din conținutul documentului reiese că petroliștii în doi ani au modificat prețurile de zece ori nu în baza unor argumente economice, ci în urma unor înțelegeri.”

Alexandru Slusari vorbește despre faptul că în 2020 „atunci când prețurile la țiței au scăzut până la minimul istoric cetățenii și agenți economici din Moldova, practic, nu au simțit acest lucru, pe când un grup îngust de operatori mari de pe piața petrolieră au obținut supraprofituri.”

Din data întocmirii proiectului raportului au trecut aproape 5 luni și în acest sens, Alexandru Slusari amintește:

„Platforma DA a vorbit în permanența despre problema respectivă. Am organizat proteste. De ce până acum Consiliul Concurenței nu a emis decizia privind amendarea companiilor petroliere, așa cum prevede draftul raportului? Din sursele mele cunosc că unul din operatorii vizați și-a recunoscut vina și era gata să colaboreze cu Consiliul Concurenței.”

În context, ex-deputatul solicită comisiei parlamentare pentru economie, buget și finanțe să intervină și să organizeze audierea Consiliului Concurenței pe acest subiect.