Alexandru Slusari: Noul Guvern este obligat să schimbe cardinal paradigma transnistreană

Imagine implicită
sursa foto: www.tribuna.md

„Ieri așteptam reacția oficialilor noștri la declarația aberantă a lui Kozak, potrivit căreia conflictul transnistrean este problema internă a Republicii Moldova și Federația Rusă nu are nicio treabă cu el. Într-un fel, a fost repetată teza despre războiul civil din 1991-1992. A rămas ca oficialul rus să mai afirme că armata rusă și un număr enorm de muniții sunt necesare în zona transnistreană pentru menținerea păcii. După mine, demult e timpul să fie schimbată fundamental strategia Republicii Moldova în soluționarea conflictului transnistrean. E nevoie de demnitate, onestitate și pragmatism economic”, a scris Slusari pe pagina sa de Facebook.

Fostul vicepreședinte al Parlamentului susține că noul Guvern trebuie să analizeze minuțios întreaga istorie a trădărilor și cedărilor unilaterale din partea Chișinăului timp de 30 de ani:

– permisiunea devamării mărfurilor pentru regiunea transnistreană fără achitarea impozitelor la bugetul național, în special importul anual fără TVA și accize circa 80 mii tone de carburanți;

– datoria de 7 mlrd de dolari pentru gazele naturale, pe care administrația din Tiraspol le adună de la populație, dar refuză să achite Gazpromului și care amenință permanent securitatea energetică a Republicii Moldova;

– procurarea energiei electrice de la Cuciurgan;

– recunoașterea diplomelor instituțiilor din stănga Nistrului;

– asigurarea circulației libere a locuitorilor regiunii cu așa-zise numere neutre de înmatriculare.

„Ce am primit noi în schimb în cadrul formatului 5+2 și strategiei pașilor mici spre nicăieri? Au dispărut problemele funcționării liceelor din regiunea transnistreană cu predare în limba română? Nu mai sunt răpiți cetățenii noștri de structurile militaro-criminale din Tiraspol? Fermierii din Molovata Nouă, Cocieri, Doroțcaia au acces liber la propriile terenuri agricole? Țăranii noștri din zona de securitate pot comercializa nestingherit producția agricolă în Transnistria? A fost evacuată măcar o tonă de muniții din arsenalul de la Colbasna, care prezintă un pericol imens pentru securitatea regională? Haideți împreună să răspundem la întrebarea principală și principială: din 1992 noi măcar cu un milimetru ne-am apropiat la rezolvarea conflictului? Răspunsul este evident”, a declarat Slusari.

„Eu înțeleg de ce au fost toate aceste trădări în perioada oligarhică. Transformarea Transnistriei în zona gri a adus grupărilor criminal-politice de la Chișinău și de la Tiraspol venituri de sute de miliarde pe fundalul sărăcirii masive a populației de pe ambele maluri ale Nistrului. Noul Guvern este obligat să schimbe cardinal paradigma transnistreană. Chișinăul are foarte multe pârghii economice pentru altfel de dialog cu Tiraspolul și Moscova. Fără umilință și fără interese obscure ascunse. Cu abordare mai dură și cu rezultate palpabile pentru majoritatea cetățenilor Republicii Moldova”, susține Alexandru Slusari.