Alexandru Slusari: Un cartel petrolist s-a transformat într-un stat separat care impune propriile reguli

Imagine implicită

Actualul vicepreședinte al Parlamentului și liderul fracțiunii Platforma DA, Alexandru Slusari, acuză companiile petroliere de faptul că ar șantaja populația cu deficit artificial al combustibilului, iar instituțiile statului de inacțiune. Politicianul scrie că speră foarte mult ca deja în luna august noua majoritate parlamentară să dea afară actuala conducere a Consiliului Concurenței și Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică.

În 7 zile barilul de țiței s-a ieftinit cu 9 procente, de la 75 la aproape 68 dolari. Ce s-a întămplat în aceasta perioada în Moldova ? Corect. de 3 ori în 3 zile prețurile la carburanți au fost majorate. ANRE ceva a bâlbâit că au crescut cotațiile internaționale și cu șoapta au solicitat de la operatorii pe piața petrolieră unele explicații. Companiile petroliere au continuat concertat să șantajeze populația cu deficit artificial al combustibilului, iar pe agricultorii mari cu majorarea bruscă a prețurilor angro la motorina”, susține Slusari.

Vicespeakerul a mai adăugat că un cartel petrolist s-a transformat într-un stat separat, care impune proprii regule întregii țări.

Totul se întămplă pe fundalul impotenței, incompetenței și complicității autorităților abilitate, cum ar fi Consiliul Concurenței și ANRE, conducerea cărora a fost desemnată pe criterii politice. Sper foarte mult că societate nu mai are mult să asiste la acest dezmăț și că nouă majoritatea parlamentară deja în luna august va schimba componența Consiliului Concurenței și ANRE”, a precizat el.