Analistul politic Anatol Țăranu, a participat aseară la emisiunea de dezbateri Secretele puterii de la Jurnal tv și a remarcat că așteaptă cu nerăbdare ca noul Guvern să-și prezinte programul de guvernare pentru a vedea dacă în program se va păstra „tribunalul anticorupție”, despre care vorbise anterior PAS.

„Societatea așteaptă acțiuni concrete. Într-o țară săracă corupția prin definiție nu poate fi eradicată. Un funcționar care primește 8.000-10.000 de lei el este coruptibil prin definiție. Noi putem până la infinit să facem apeluri la conștiință, educație, cei 7 ani de acasă, organele de constrângere. Corupția poate fi redusă până la proporții cât de cât. Eu vorbesc despre corupția endemică, nu despre cazuri aparte de la vârf”, a spus Anatol Țăranu.

Analistul mai specifică faptul că „corupția mare în Republica Moldova nu poate fi stârpită, deoarece chiar procuratura este parte a corupției:

„Eu cu mare nerăbdare aștept programul de guvernare a Guvernului vreau să văd acolo se va păstra tribunalul anticorupție, fiindcă este absolut evident că actualul sistem de procuratură, și nu mă refer doar la domnul Stoianoglo, chiar dacă și el își are rolul în acest sistem, mare corupție nu poate fi stârpită în Republica Moldova, fiindcă procuratura în Republica Moldova este parte a corupției. 

Și atunci dacă nu creezi niște organe excepționale și nu le dai împuterniciri excepționale, un succes poate fi localizat în zona corupției mari și acolo cu adevărat pot exista succese. Acest lucru poate fi obținut inclusiv prin faptul că, câteva persoane care reprezintă corupția mare, vor primi răsplata cuvenită. Asta va fi începutul unei reforme profunde în lupta cu corupția. Corupția poate fi stăpânită doar în condițiile unui boom economic, atunci când starea socială a păturilor se va schimba radical”.


(17 accesari)