Asociația Restaurantelor și Localurilor cere CNESP să fie specificate rigorile de activitate pentru fiecare tip de local în parte, în contextul situației pandemice

Imagine implicită

Asociația Națională a Restaurantelor și Localurilor de Agrement din Republica Moldova (MĂR) cere Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică (CNESP) să revadă unul din punctele deciziei de luni, 16 august.

„Luând act de prevederile Hotărârii nr.59 din 16 august 2021, ne-am adresat către Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică pentru a ne oferi claritate în aplicabilitatea restricțiilor de acces în spațiile închise ale unităților de alimentație publică. Prevederea actuală este una ambiguă, care lasă loc de interpretări întrucât prin cumul sunt enumerate o serie de restricții și de entități juridice care au activități specifice. Un restaurant, o bibliotecă și un centru sportiv nu pot fi echivalate prin aceleași reguli, începând de la amenajarea spațiului până la activitatea care are loc în incinta acestora. Am solicitat Comisiei să evităm ambiguitățile, interpretările din partea părților interesate (atât din partea entităților juridice, cât și din partea inspectorilor cu funcție de control) pentru a evita penalitățile neargumentate și generarea de abuzuri. De asemenea, am propus ca acest punct să fie redactat și separat per tip de activitate cu restricțiile ce li se atribuie”, se arată în adresare.

CNESP permite accesul în instituțiile de alimentație publice în spații închise, teatre, muzee, cinematografe, biblioteci, zone de agrement, festivități (nunți, cumetrii, zile de naștere etc.), evenimente în masa (festivaluri, târguri etc.), centre sportive și bazine sportive cu participarea vizitatorilor și spectatorilor până la 50% din capacitatea maximă a spațiului, dar nu mai mult de 250 persoane într-un spațiu închis. De asemenea este specificat că se va asigura suprafața de minimum 4 metri pătrați pentru fiecare persoană, cu respectarea strictă a normelor de protecție sanitară. Potrivit aceleiași decizii a CNESP se permite organizarea evenimentelor publice în spații deschise cu condiția purtării măștilor de protecție în cazul în care distanța fizică de mai mult de 1 metru nu poate fi asigurată.