Bogdan Aurescu: Romania așteaptă cu interes să colaboreze cu noul Guvern pro-european al Republicii Moldova
Ministrul Afacerilor Externe Bogdan Aurescu a declarat, luni, înaintea reuniunii Consiliului Afaceri Externe de la Bruxelles, că România „așteaptă cu interes” să colaboreze cu noul Guvern din Republica Moldova. De asemenea, ministrul român de externe îi va informa pe omologii din UE în legătură cu importanța rezultatului din Republica Moldova.
„Ieri, în Republica Moldova, cetățenii au votat cu o majoritate clară, o majoritate copleșitoare, în favoarea forțelor pro-europene, pro-democratice și pro-reformă. Este o victorie a democrației, prin care cetățenii Republicii Moldova s-au exprimat în favoarea consolidării statului de drept, a unor instituții democratice puternice și, de asemenea, în favoarea accelerării și eficientizării luptei împotriva corupției. Este o victorie foarte importantă: aproape 53% dintre voturi pentru acțiunea pro-europeană și pro-democratică în Republica Moldova. Romania așteaptă cu interes să colaboreze cu noul Guvern, un Guvern pro-european, pro-democratic și pro-reformă al Republicii Moldova și să continue colaborarea cu Președintele Republicii Moldova, doamna Maia Sandu, care are o agendă foarte clar orientată spre reformă. Va avea acum în Guvern un bun partener pentru realizarea procesului de reformă”, a declarat Bogdan Aurescu.
De asemenea, ministrul de externe spune că Republica Moldova se poate dezvolta doar în concordanță cu o agendă reformatoare pro-europeană.
„Considerăm că implementarea acestei agende reformatoare, în concordanță cu Acordul de Asociere dintre Uniunea Europeană și Republica Moldova, reprezintă unica garanție pentru dezvoltarea țării și pentru prosperitatea cetățenilor Republicii Moldova. România va continua să susțină autoritățile din Republica Moldova în procesul de realizare a aspirațiile pro-europene și pe calea reformelor.”, a mai declarat Aurescu.
Ministrul Afacerilor Externe le va prezenta, totodată, omologilor rezultatele turneului întreprins alături de miniștrii din Austria și Lituania în Caucazul de Sud, în Azerbaidjan, Armenia și Georgia, „prima astfel de vizită a unor miniștri de externe din state membre ale UE în Vecinătatea Estică.”
„În urma acestei vizite, foarte apreciate de către liderii celor trei state, se desprind câteva idei de follow-up pe care le voi prezenta astăzi, alături de colegii mei, în fața Consiliului Afaceri Externe și a Înaltului Reprezentant. Printre acestea: susținerea din partea Uniunii Europene în vederea creării
unui format de cooperare între cele trei țări din Caucazul de Sud, cu susținerea, facilitarea și participarea UE; de asemenea, susținerea de către UE a măsurilor de consolidare a încrederii dintre Armenia și Azerbaidjan – avem câteva idei concrete în acest sens; o mai bună utilizare a regimului de sancțiuni care este deja în vigoare, inclusiv a Regimului Global de sancțiuni privind Drepturile Omului, care a fost deja inițiat de către UE la începutul acestui an; invitarea celor trei miniștri de externe din aceste state la o reuniune a Consiliului Afaceri Externe în toamnă, pentru a crea un mecanism de cooperare între UE și aceste state; și, de asemenea, discutarea unei extinderi a beneficiilor DCFTA în provinciile separatiste din Georgia. O altă idee este o implicare crescută [a UE] în sprijinirea acestor țări în combaterea pandemiei de COVID-19 prin furnizarea de vaccinuri și teste antigen rapide, de care este nevoie pentru a facilita, de exemplu, legătura dintre Georgia și provincia separatistă georgiană Abhazia. Nu în ultimul rând, o dezbatere pe tema dezvoltării dimensiunii de securitate a Parteneriatului Estic, întrucât securitatea a fost o temă principală a discuțiilor cu aceste trei state, pe parcursul vizitei”, a declarat Bogdan Aurescu.
În cadrul Consiliului Afaceri Externe vor fi discutate și alte subiecte despre conectivitate, despre geopolitica noilor tehnologii, sau despre Busola Strategică.