Ce spune UE despre o posibilă recunoaștere formală a talibanilor: „Trebuie să comunicăm cu ei, trebuie să îi influențăm”

Imagine implicită

Uniunea Europeană anunță că va trebui să se angajeze în discuții cu talibanii, dar că nu se va grăbi să recunoască formal noul regim al fundamentaliștilor, relatează Reuters.

Gunnar Wiegand, directorul general pentru Asia și Pacific al Comisiei Europene, a spus că UE va avea relații oficiale cu talibanii doar dacă aceștia îndeplinesc o serie de condiții, inclusiv respectarea drepturilor omului și permiterea accesului nemijlocit al ajutoarelor umanitare.

„Nu este nicio îndoială printre statele membre și în contextul G7 – trebuie să comunicăm cu talibanii, trebuie să îi influențăm, trebuie să ne folosim de pârghiile pe care le avem. Dar nu ne vom grăbi să recunoaștem acest nou regim, nici să stabilim relații formale”, a spus el.

Wiegand a mai precizat că nu este clar în acest moment dacă talibanii vor putea să guverneze în mod real, însă o condiție cheie a UE pentru stabilirea relațiilor formale va fi formarea unui guvern incluziv și reprezentativ de tranziție.

La două săptămâni de la preluarea controlului Kabulului, talibanii nu au precizat încă cum intenționează să guverneze și nici nu au numit încă un guvern.

Printre condițiile europenilor se numără și permiterea trecerii afganilor care vor să părăsească țara, abținerea de la represalii împotriva persoanelor afiliate puterilor străine sau fostului guvern, și evitarea transformării Afganistanului într-o bază pentru teroriști.

digi24.ro