Centrul municipiului Ungheni se modernizează datorită asistenţei financiare a Uniunii Europene: Piața Independenței va deveni pietonală

Imagine implicită

Centrul municipiului Ungheni s-a transformat într-un mare şantier de construcţii. Mai multe proiecte de infrastructură sunt realizate în paralel în centrul oraşului datorită asistenţei financiare a Uniunii Europene. Investiţia, în valoare totală de 1.375.400 euro, este realizată în cadrul Programului EU4Moldova: Regiuni-cheie, finanţat de UE şi implementat de PNUD şi UNICEF Moldova.

Piaţa Independenţei, locul în care sunt organizate cele mai importante evenimente din regiune, se modernizează şi devine pietonală. Suprafaţa totală de 4.082 m2 va fi pavată şi dotată cu mobilier urban modern. Vor fi plantaţi arbori, arbuşti, creat un sistem nou de iluminare generală şi decorativă, montate bănci de recreere cu design personalizat. Va fi amenajată o parcare pentru biciclete, fiind pusă la dispoziţie şi o mini-staţie de deservire şi reparaţie a bicicletelor, cărucioarelor, trotinetelor. Punctul de atracţie va deveni havuzul pietonal de 621 m2 – de tip uscat cu show de lumini şi muzică – care va fi construit în Piaţa Independenţei.

„Mă bucur că centrul municipiului Ungheni va deveni un spaţiu prietenos oamenilor, un loc de atracţie atât pentru ungheneni, cât şi pentru cei ce vizitează Ungheniul. Suntem recunoscători Uniunii Europene, Programului EU4Moldova: Regiuni-cheie pentru suportul acordat în modernizarea Pieţei Independenţei şi reabilitarea străzii centrale. Cu siguranţă, de acum încolo Ungheniul va avea o altă faţă graţie acestui suport, iar unghenenii vor avea încă un motiv de mândrie. Ceea ce se realizează azi la Ungheni este un exemplu elocvent de colaborare cu Uniunea Europeană, partenerul nostru de nădejde”, a declarat Alexandru Ambros, primarul municipiului Ungheni.

Străzi asfaltate, luminate şi dotate cu marcaje rutiere rezistente în timp

Un alt proiect de infrastructură aflat în plină desfăşurare în mun. Ungheni vizează reabilitarea străzii Naţionale şi amenajarea parcărilor adiacente. Amintim că în 2020 pe această stradă a fost construit un nou apeduct cu o lungime de 1.600 metri. Ca etapă ulterioară a lucrărilor subterane, acum au loc lucrări terestre, de asfaltare a str. Naţională. Astfel, 21.280 m2 de străzi şi trotuare vor fi asfaltate, 3.292 metri borduri vor fi montate şi 230 locuri de parcare create. Va fi construit un sistem de evacuare a apelor pe segmentele lipsă şi va fi reparat cel existent. Noile marcaje rutiere vor fi aplicate din material termoplastic rezistent la intemperii. 18 treceri pietonale de pe str. Naţională vor fi supraluminate pentru a spori vizibilitatea participanţilor la trafic şi a reduce astfel riscul accidentelor rutiere. De asemenea, o suprafaţă de peste 650 m2 va fi amenajată cu gazon verde.

Strada Naţională este strada principală a mun. Ungheni şi una dintre cele mai lungi din oraş. Aici sunt amplasate cele mai multe instituţii publice, organizaţii ce prestează servicii cetăţenilor şi activează cei mai mulţi agenţi economici din oraş.

Investiţia UE în aceste proiecte este de 1.168.546 euro, a Primăriei mun. Ungheni – 116.854 euro şi PNUD – 90.000 euro.