Comisia Europeană critică ”semnalul negativ” pentru libertatea presei, dat de Polonia: Democrațiile puternice nu luptă împotriva pluralismului mass-media
Comisia Europeană a criticat joi ”semnalul negativ” pentru libertatea presei, transmis de Polonia prin adoptatea unei legi controversate privind media.
”Proiectul de lege polonez privind radiodifuziunea trimite un semnal negativ. Avem nevoie de o lege privind libertatea media în întreaga UE pentru a apăra libertatea presei şi a susţine statul de drept”,a reacționat printr-un mesaj pe Twitter vicepreședintele Comisiei Europene, Vera Jourova, responsabilă pentru valori și transparență.
”Pluralismul media şi diversitatea opiniilor sunt lucruri pe care democraţiile puternice le consideră binevenite şi nu împotriva cărora luptă”, a completat aceasta.
Un mesaj de îngrijorare a venit și din partea Statelor Unite.
”Statele Unite sunt profund îngrijorate privind legea adoptată astăzi de Parlamentul polonez, ce vizează cel mai urmărit post de știri independent, care este, de asemenea, una dintre cele mai mari investiții americane în această țară. Polonia a depus eforturi timp de decenii pentru a promova presa liberă. Acest proiect de lege ar slăbi în mod semnificativ mediul mediatic”, a transmis secretarul de stat american, Antony Blinken.
egea privind media, aşa-numită ”Lex TVN”, votată miercuri de parlament a fost criticată de opoziţia poloneză, care o consideră o consideră o ameninţare pentru libertatea presei şi apreciază că va afecta relaţiile cu SUA.
Coaliţia la putere din Polonia s-a destrămat din cauza acestei legi, odată cu plecarea partidului Acord. Textul a fost adoptat însă cu 228 d
e voturi pentru şi 216 împotrivă, cu aportul sufragiilor unui grup anti-sistem, Kukiz 15.
Potrivit partidului la putere Lege şi justiţie (PiS), această lege este necesară pentru a împiedica puterile străine ostile să preia controlul asupra difuzorilor în Polonia. Legea le interzice societăţilor non-europene să deţină mai mult de 49% dintr-o media poloneză.
Aceasta ar putea forţa în special grupul american Discovery să vândă mare parte din participaţia sa în reţeaua de televiziune privată poloneză TVN, adesea critică faţă de guvernul conservator.