Companiile aeriene redirecţionează zborurile pentru a evita spaţiul aerian din Afganistan

Imagine implicită
sursa foto: tvrmoldova.md

Marile companii aeriene redirecţionează zborurile pentru a evita spaţiul aerian din Afganistan după ce talibanii au preluat controlul asupra palatului prezidenţial din Kabul. Decizia vine pe fondul eforturilor pe care statele occidentale le fac pentru a-şi evacua cetăţenii.

United Airlines, British Airways şi Virgin Atlantic au anunţat că nu mai folosesc spaţiul aerian al ţării, transmite Reuters, citată de digi24.ro. Informaţiile de pe FlightRadar24 arată doar câteva zboruri comerciale peste Afganistan luni la 03:00 GMT. Companiile aeriene şi guvernele au acordat o atenţie sporită riscurilor pe care le impun cursele aeriene deasupra zonelor de conflict în ultimii ani, după două incidente mortale din 2014 şi 2020.

Un avion Malaysia Airlines a fost doborât în estul Ucrainei în 2014, toate cele 298 de persoane aflate la bord pierzându-şi viaţa, iar un avion ucrainean a fost doborât de armata iraniană în 2020, ceea ce a dus la moartea a 176 de pasageri şi a echipajului.

SUA a impus în iulie restricţii de zbor asupra Afganistanului pentru companiile aeriene americane. Administraţia americană de Aviaţie a comunicat că zborurile care operează sub 8.000 de metri sunt interzise în zona Kabul, cu excepţia celor care folosesc Aeroportul Internaţional Hamid Karzai. Restricţiile nu se aplică operaţiunilor militare americane.

La rândul lor, Canada, Marea Britanie, Germania şi Franţa au recomandat companiile aeriene să menţină o altitudine de cel puţin 8.000 de metri deasupra Afganistanului. Korean Air Lines a transmis că, din cauza situaţiei din Afganistan, îşi va menţine cursele aeriene pentru transportul de marfă la altitudini mai mari şi că urmăreşte îndeaproape situaţia pentru a vedea dacă este necesar să schimbe ruta.

China Airlinesa anunţat, de asemenea, că îşi va modifica rutele de zbor dacă este necesar. Zborurile comerciale care urmează să aterizeze în Afganistan au fost, de asemenea, afectate de haosul de la sol. Emirates Airline a suspendat zborurile către capitala Afganistanului, Kabul, a transmis compania aeriană pe site-ul său web.