Comuniștii, exportul și pierderile de miliarde de dolari, de Gheorghe COSTANDACHI
Istoria economică nu iartă greșelile
În anul 2006 guvernarea comunistă învinuia dușmănos Rusia de gesturi neprietenoase, acum însă, de aceiași situație, comuniștii se bucură și dansează. Însă una este clar, atunci comuniștii nu au putut administra situația, iar în prezent toți ne-au sărit în ajutor. Conform calculelor preventive, din cauza administrării dubioase a țării, de către fosta guvernare comunistă, Republica Moldova a suferit pierderi de la export de aproximativ 1,55 miliarde dolari SUA. Despre aceasta ne vorbesc cifrele statistice din perioada anilor 2006-2013.
În anul 2002 ex-președintele Voronin a fost ignorat de președintele Rusiei. Moldova nu a primit invitație de a deveni membru a zonei vamale eurasiatice. Supărat foc, Voronin a pornit o companie aspră contra Rusiei, reorientându-și vectorul spre Uniunea Europeană. Cine știe, a făcut aceasta cotitură înțelegând cu adevărat însemnătatea apropierii Moldovei de UE sau a făcut-o din emoții. Oricum, în acel moment, dlui a luat o decizie importantă pentru Moldova. Însă procesele relațiilor comerciale dintre Rusia și Moldova din acel moment permanent s-au înrăutățit. Dacă aruncăm o privire asupra evoluției comportamentului lui Voronin, inclusiv după anul 2009, atunci cu bună seamă putem afirma că acesta se comportă nu ca un adevărat politician, dar ca un copil care permanent se simte frustrat de timp. Este foarte greu de apreciat și prognozat care va fi reorientarea de mai departe a comuniștilor. După ce au fost alungați de la guvernare, de ciudă, și-au reorientat a doua oară fața spre CSI și zona vamală eurasiatică.
La ce să ne așteptăm în următoarele perioade de la ei? Dacă era vorba numai despre familia lui Voronin sau adepții lui, atunci poate era explicat faptul de tulburări emotive și decizii personale, însă din cauza aflării lui la putere a suferit și continuă să sufere o țară întreagă.
Piața de est va rămâne un vis
Relațiile comerciale dintre Moldova și Rusia necesită o administrare atentă și foarte eficientă. Volumul exporturilor moldovenești spre Rusia flotează între 84% și 42% (Vezi Figura 1). Cel mai mic volum al exporturilor moldovenești spre Rusia a fost înregistrat în anul 2006, imediat după ce supărările personale a lui Voronin au provocat cea mai înaltă tensiune între Rusia și Moldova. Imediat după schimbarea guvernării comuniste relațiile comerciale dintre Rusia și Moldova au înregistrat o creștere însemnată, după cum se vede și din graficul atașat.
În așa fel supărarea unui individ a provocat Republicii Moldova pierderi considerabile de la exportul de vinuri în Federația Rusă. Volumul de export total spre Rusia a suferit reduceri importante imediat după ce guvernarea comunistă a manifestat o politică provocatoare, ce s-a soldat cu conflict în relațiile comerciale între aceste două țări (Vezi Figura 2). Dacă în anul 2005 Moldova a exportat în Rusia un volum de vinuri în valoare de aproximativ 207,0 milioane dolari SUA, atunci peste un an, această sumă s-a redus de 109 ori și a constituit aproape 1,9 milioane dolari. În perioada anilor 2006-2009, datorită guvernării comuniste, Moldova a pierdut aproape 800,0 milioane dolari SUA din cauza embargoului impus de ruși. Dacă până în anul 2005 Moldova deținea mai mult de 60% din piața rusească de vinuri, atunci în perioada anilor 2006-2011 abia atingea 1,5%. Până la embargoul de la începutul lunii septembrie 2013 ponderea vinurilor moldovenești pe piața rusească a crescut până la 11,5%. Conform datelor BNS la sfârșitul anului 2012 exportul vinurilor în Rusia a înregistrat 40,4 milioane or de cinci ori mai mic decât în anul 2005.
În următorii ani Moldova urmează să parcurgă o perioadă foarte anevoioasă pentru recuperarea greșelilor făcute de fosta guvernare comunistă. Atingerea ponderii de 60% a exporturilor de vinuri moldovenești spre piața rusească, de până la embargoul provocat de fosta guvernare comunistă, practic este irealizabilă.