Consilier local din Corjova, reținut de separatiștii transnistreni

Imagine implicită

Valeriu Mițul, locuitor al satului Corjova, raionul Dubăsari, consilier local, veteran al războiului de la Nistru și un activist civic pentru drepturile omului, a fost reținut astăzi, în jurul orelor 10:20, la pretinsul post vamal din s. Lunga, raionul Dubăsari, teritoriu controlat de către administrația de facto de la Tiraspol.

Asociația „Promo-LEX” a anunțat pe o rețea de socializare că pretinșii grăniceri i-au ridicat actele de identitate și l-au reținut timp de o oră la așa-numitul post vamal. 

Ulterior, aceștia i-au întors documentele și i-au înmânat interdicția de a intra în regiunea transnistreană. Potrivit „Promo-LEX”, aceasta este a două reținere ilegală a lui Valeriu Mițul la un interval de două luni, transmite IPN.

Situația lui Valeriu Mițul este identică cu cazul altor doi veterani de război – Iurii Coțofan și Victor Timuș, care au fost reținuți în august 2020 de către pretinșii grăniceri, iar peste o oră de la reținere, acestora li s-au înmânat documentele emise de către „MGB-ul” local cu privire la interzicerea accesului în regiunea transnistreană.

În acest context, Asociația „Promo-LEX”  reiterează problema reținerilor și restricțiilor abuzive efectuate de către administrația de facto de la Tiraspol și solicită autorităților constituționale, inclusiv Biroului Politici de Reintegrare, să nu realizeze doar acțiuni birocratice și formale, dar să depună eforturi suplimentare pentru a preveni asemenea situații.

„Eu vreau ca această problemă să fie discutată la nivel înalt și rezolvată definitiv, nu doar o reacție imediată temporară”, susține Valeriu Mițul.