Curtea Constituțională a anulat hotărârea majorității PSRM-ȘOR: stadionul Republican revine Ambasadei SUA

Imagine implicită

Proiectul de lege votat de majoritatea PSRM-„ȘOR” în decembrie 2020 prin care Ambasada SUA în R.Moldova a fostă lăsată fără terenul Stadionului Republican a fost declarată neconstituțională.

Amintim că la data de 3 decembrie 2020 deputații PSRM-„Pentru Moldova” au votat în două lecturi abrogarea deciziei de a transmite terenul Stadionului Republican către Ambasada SUA. Amabasada SUA la Chișinău a reacționat dur la această decizie. Potrivit unui anunț al reprezentanților corpului diplomatic, „Statele Unite au negociat în bună-credință cu guverne succesive ale Republicii Moldova timp de peste un deceniu achiziția terenului, iar această abrogare încalcă un acord bilateral obligatoriu, încalcă dreptul internațional și afectează negativ relațiile dintre SUA și Republica Moldova”.

Potrivit președintei Curții Constituționale, Domnica Manole, CC declară neconstituțională legea din 3 decembrie 2020 prin care au fost abrogate prevederile legale care autorizau transmiterea terenului Stadionului Republican în folosință către Ambasada Statelor Unite ale Americii. Modificărilerespective au fost operate de fosta majoritate PSRM-Șor.

Amintim că CC a fost sesizată de ex-deputații Platformei DA, Dinu Plângău și Maria Ciobanu, de un grup de foști deputați ai PDM și deputatul PAS, Dumitru Alaiba.