DECLARAȚIA ZILEI// Zelenski, la Chișinău: „Noi dorim demilitarizarea peninsulei Crimeea. Participarea R. Moldova, Poloniei și României la summitul din 23 august a dat startul acestui obiectiv măreț”

Imagine postare

Participarea R. Moldova, Poloniei și României la summitul din 23 august a dat startul obiectivului ce ține de demilitarizarea și eliberarea Crimeei. Declarația îi aparține președintelui Ucrainei, Vladimir Zelenski care a participat astăzi la evenimentul dedicat celor 30 de ani de independență a Republicii Moldova. Președintele ucrainean le-a mulțumit partenerilor săi prezenți la eveniment și a subliniat importanța unui grup de țări membre NATO în regiunea Mării Negre, drept garant în lupta cu forțele militare ruse din regiunea Transnistria, Abhazia, Osetia și Crimeea.

„Felicitări țării voastre, oporului vostru frumos cu ocazia independenție. Țările noastre marchează 30 de ani de independență în condiții deloc ușoare în sensul securității care ne tot încearcă rezistența. Fie ca independența să dureze mii de ani și împreună cu aceasta, pe terenul dvs să domine pacea, prosperitatea și înțelegerea.

Mulțumesc pentru inițiativa Platforma Crimeea. Apreciem înalt participarea președinților R. Moldova și Poloniei, premierului României la summitul inaugural din 23 august, care a dat startul unui obiectiv mărț și ambițios de a elibera Crimeea”, a sublinia președintele Ucrainei.

Ce ține de inițiativa trei mări, așezarea geografica a Ucrainei face aceasta un partener natural al acestei inițiative.  Înaltă rămâne amenințarea militară în jurul Ucrainei, în special Belarus e folosita ca o platformă suplimentară a acțiunilor agresive, altă sursă de insecuritate sunt forțele militare ruse în regiunea Transnistria, Abhazia si Osetia.

Noi dorim demilitarizarea peninsulei Crimeea, aceasta reprezintă și o amenintare pentru navigație și comerț în regiune, trebuie să acționăm împreuna pentru solutionarea acestor aspecte. Pentru a consolida interacțiunea țărilor riverane propunem partenerilor noștri, Romaniei, Moldovei, toți cei care au acces la Marea Neagră, de a se alătura acestei inițiative. Ucraina consecvent se poziționează pentru prezența țărilor NATO în Marea Neagra, este un aspect important pt prosperitatea regiuni Marii Negre, să cobinăm eforturile noastre ca vecini, parteneri care privesc către un viitor comun, ca prieteni și popoare înfrățite pentru succesul popoarelor noastre”, a menționa Zelenski.