Declarație comună a Ministerelor de Externe de la București și Chișinău: Vom lucra împreună pentru îndeplinirea obiectivului de integrare europeană a R. Moldova

Imagine postare
sursa foto: Bogdan Aurescu/ Twitter

România şi Republica Moldova vor lucra împreună pentru îndeplinirea obiectivului fundamental de integrare europeană, au transmis, vineri, într-un comunicat comun, Ministerele de Externe ale celor două state la aniversarea a 30 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice.

“În 1991, România a fost primul stat care a recunoscut independenţa Republicii Moldova, la scurt timp după proclamarea acesteia de către primul Parlament constituit în urma unor alegeri libere şi democratice. Relaţiile noastre au un caracter special, fiind construite atât pe comunitatea de limbă, istorie şi cultură, cât şi pe Parteneriatul Strategic între România şi Republica Moldova pentru integrarea europeană a Republicii Moldova încheiat în anul 2010. Aceşti 30 de ani au consemnat, în planul cooperării bilaterale, iniţierea şi dezvoltarea de parteneriate şi proiecte în toate domeniile, cu larga implicare a instituţiilor şi organizaţiilor din sfera politică, economică, socială, academică, culturală, a mediului neguvernamental, asociativ şi comunităţilor locale. Pe măsura maturizării relaţiei bilaterale, aceste proiecte au avut în centrul lor, din ce în ce mai mult, interesul comun de avansare şi consolidare a parcursului european al Republicii Moldova”, se arată în comunicatul Ministerului Afacerilor Externe al României şi Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene al Republicii Moldova remis CaleaEuropeană.ro.

România a sprijinit Republica Moldova în eforturile de încheiere şi, ulterior, de implementare a Acordului de Asociere, inclusiv componenta de liber schimb, cu Uniunea Europeană, semnat în 2014, România fiind primul stat membru UE care a ratificat acest acord, precum şi în vederea liberalizării regimului de vize pentru cetăţenii Republicii Moldova, obiectiv atins tot în 2014.

De asemenea, în perioada 2020-2021, România a acordat Republicii Moldova donaţii substanţiale de echipamente medicale şi de protecţie, precum şi de vaccinuri anti-COVID-19, iar medici şi asistenţi medicali au venit în sprijinul colegilor lor de peste Prut.

“Sărbătorirea a 30 ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice reprezintă o oportunitate de a privi cu responsabilitate şi pragmatism spre viitor, pentru a consolida relaţia specială de prietenie în baza valorilor şi principiilor comune, a Parteneriatului nostru strategic bilateral şi pentru a sprijini calea europeană a Republicii Moldova. În acest sens, pornind de la aşteptările cetăţenilor Republicii Moldova pentru un trai prosper, într-un stat democratic, cu instituţii publice moderne şi justiţie independentă, exprimate clar prin vot la scrutinele din noiembrie 2020 şi iulie 2021, România şi Republica Moldova vor lucra împreună pentru îndeplinirea obiectivului fundamental de integrare europeană a Republicii Moldova, singura în măsură să asigure dezvoltarea economică şi socială a Republicii Moldova în beneficiul direct al tuturor cetăţenilor săi“, se mai transmite în comunicatul comun.