Astăzi, benzina costă 20 de lei și 52 de bani, cu 13 bani mai mult decât ieri și mai mare cu șapte bani este și prețul motorinei: se vinde la pompă cu 16 lei și 63 de bani. Nici prognozele experților economici nu sunt bune.

De la începutul lunii septembrie prețurile pentru combustibili au crescut deja a patra oară. Timp de o săptămână, prețul pentru carburanți a crescut cu aproape un leu. Majorările se întâmplă constant după ce ANRE s-a conformat inițiativei legislative a deputaților PAS și stabilește prețurile maxime de referință pentru benzină și motorină zilnic.

Experții economici susțin că creșterea prețurilor este nerezonabilă. Gheorghe Costandache a spus în context că s-ar putea să existe un acord de cartel pe piață și că „dacă prețul petrolului în piața mondială scade la 24 de dolari pe baril – prețurile din Republica Moldova vor rămâne aceleași.” Gheorghe Costandache mai susține că prețurile vor continua să crească și acest lucru poate fi documentat.

ANRE a publicat pe site-ul său oficial noile cifre. Astfel, în 9 septembrie, benzina cu cifra octanică A95 va fi mai scumpă cu nouă bani, iar motorina – cu trei bani. Respectiv, benzina numită va costa 20 de lei și 62 de bani per litru, iar motorina – 16 șei și 66 de bani per litru.

Ieri, Comisia parlamentară Economie, Buget și Finanțe a acceptat propunerea deputaților din Blocul Comuniștilor și Socialiștilor de a invita la audieri reprezentanții ANRE.


(52 accesari)