Din septembrie, elevii se întorc în sălile de clasă; Profesorii nevaccinați, obligați să facă testul Covid din bani proprii

Imagine implicită

Începând cu 1 septembrie, toți elevii se întorc în sălile de clasă. Decizia a fost luată, astăzi, de Comisia Națională Extraordinară pentru Sănătate Publică.

Ministrul Sănătății, Ala Nemerenco, a anunțat că a fost aprobată o nouă instrucțiune privind măsurile anti-Covid în instituțiile de învățământ. Este vorba de fluxul elevilor și studenților, trierea, orarul, aerisirea și igienizarea sălilor de clasă, purtarea măștilor, călătoria în transportul public sau cu autobuzul școlar, etc.

„Fiecare școală va verifica, conform instrucțiunii, cum poate să activeze. Deciziile ulterioare vor depinde de evoluția situației epidemiologice”, a menționat Ala Nemerenco.

Totodată, șefa de la Sănătate a precizat că CNESP recomandă ca, până pe 1 octombrie, personalul din instituțiile de învățământ să fie vaccinat în proporție de 95 la sută.

„Până la atingerea acestui nivel recomandat de 95%, personalul didactic, nedidactic și cel auxiliar nevaccinat, va efectua și prezenta din surse proprii, o dată la 14 zile, testul la Covid-19”, a menționat Ala Nemerenco.

Vor fi acceptate atât testele PCR, cât și cele rapide antigen.

Lucrătorii care vor prezenta certificatul de vaccinare cu schema completă nu vor fi obligați să facă testul. Este vorba și de cei care vor prezenta concluzia medicală care confirmă că au avut Covid în perioada cuprinsă în a 15-a zi sau a 180-a zi sau șase luni sau un alt act confirmativ de prezență a anticorpilor valabil timp de 90 de zile.