Directorul APP optează pentru pentru finalizarea și darea în exploatare a Arenei Chișinău. E nevoie de peste 67 de milioane de lei

Imagine postare

Directorul general al Agenției Proprietății Publice (APP), Eugeniu Cozonac, a efectuat în această dimineață o vizită de lucru la complexul „Arena Chișinău” și s-a întâlnit cu reprezentanții SRL „Arena Națională”, precum și cu cei ai companiei private de implementare.

Directorul general al APP a reiterat importanța finalizării acestui proiect pentru Republica Moldova, la moment obiectivul fiind gata într-o proporție de circa 98%, lipsind doar amenajarea căilor de acces, fără de care nu este posibilă exploatarea complexului.

Proiectul dat se află în atenția Agenția Proprietății Publice, a Guvernului RM. Urmează încă un pas spre realizarea acestuia. Și este indubitabil faptul că, în termeni restrânși, va fi găsită soluția optimă pentru finalizarea și darea în exploatare a obiectivului”, a subliniat Eugeniu Cozonac. 

Amintim că de curând, reprezentanții Platformei DA au făcut o declarație în care au cerut amânarea deciziei privind alocarea a peste 67 de milioane de lei pentru SRL Arena Națională, care urmează a fi achitați în cadrul unui contract public-privat cu compania Summa Turizm Yatirimciligi Anonim Șirceti. Acest subiect a fost inclus pe ordinea de zi a ședinței Guvernului la 25 august curent.

Platforma DA solicita amânarea deciziei respective, întrucât „aceasta poate prejudicia interesele Republicii Moldova și contribui la continuarea unei scheme criminale” și amintea că „proiectul construirii Arenei Naționale a fost inițiat în mare grabă în anul 2018 de către oligarhul Vladimir Plahotniuc, care a impus Guvernului și Parlamentului, fără consultări publice large și expertiză profesională, să adopte cu viteza luminii toate deciziile necesare pentru lansarea construcției.” În comunicatul formațiunii se mai spunea:

„Comuna Stăuceni, locuitorii căreia nu au beneficiat de cotele de teren agricol cuvenite în urma reformei agrare, a fost lipsită de peste 69 hectare agricole, iar bugetul de stat nu a primit niciun bănuț de compensare pentru excluderea pământurilor din circuitul agricol. Studiul de fezabilitate a fost efectuat în pripă și superficial de către o companie fără experiență și conține un număr enorm de carențe grave. Nu a existat nicio explicație plauzibilă privind necesitatea atribuirii în calitate de șantier a terenului cu suprafață de 69,22 ha, în situația în care pentru construcția obiectului erau suficiente 10 ha. Selectarea partenerului privat a fost una formală, în care a participat un singur pretendent. În contextul evenimentelor politice ulterioare, există bănuieli rezonabile că Vladimir Plahotniuc ar avea anumite legături cu compania care a câștigat așa-zisul concurs și ar avea un interes direct pecuniar. Contractul de parteneriat public-privat a fost încheiat fără o expertiză minuțioasă și prevede gajarea întregii suprafețe de 69,22 ha către partenerul privat și dreptul acestuia de a regaja acest teren.

Ținând cont de acordul adițional, Republica Moldova este obligată să achite 44,5 milioane euro în 11 ani pentru construcția obiectului, dintre care peste 13 milioane deja sunt achitate. Partenerul privat a avut obligațiunea să finalizeze lucrările de construcție în 12 luni de la data demarării lucrărilor. Acest lucru nu s-a întâmplat și Procesul verbal de finalizare a Arenei Naționale nu este semnat până în prezent. După schimbarea puterii în 2019, Ministerul Economiei a transmis materiale privind inițierea și implementarea proiectului Arena Națională la Procuratura Generală, care a pornit o anchetă pe marginea acestui subiect.”

„În acest context, considerăm că Guvernul are toate motive juridice să nu se grăbească să achite următoarea tranșă pentru un obiect nefinalizat, contrar prevederilor contractului, și are o obligațiune față de cetățeni să solicite un audit urgent de la Curtea de conturi sau un alt audit extern, precum și să se adreseze către organele de anchetă coercitive pentru o analiză amplă și profundă a procedurii inițierii și implementării parteneriatului public-privat ce ține de construcția Arenei Naționale, inclusiv sub prisma oportunității economice, argumentării juridice a contractului, riscurilor pentru interesele Republicii Moldova și existența unor interese obscure ale grupării criminal-politice Plahotniuc în procesul selectării partenerului privat.

Totodată, atragem atenția asupra faptului că, după deschiderea dosarului penal în baza demersului Ministerului Economiei, timp de doi ani, Procuratura Generală nu a informat societatea despre progresul realizat în acest dosar de rezonanță națională, refuzând, de asemenea, să informeze detaliat deputații despre mersul anchetei”, se mai spunea în comunicat.