Disperare la Tiraspol după decizia Kievului: Krasnoselski cere convocarea de urgență a unei ședințe pe tema transportului

Imagine implicită

Liderul de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, cere Chișinăului convocarea de urgență a grupurilor de lucru comune pe probleme de transport, în legătură cu interdicția pentru automobilele cu numere de înmatriculare transnistrene de a traversa frontiera de stat a Ucrainei începând cu 1 septembrie. Krasnoselski a cerut anterior un time out de o jumătate de an pentru punerea în aplicare a acestei interdicții. Acum, acesta dă vina pe guvernarea apropiată de Igor Dodon pentru perpetuarea acestei probleme. „Problema a rămas moștenire de la guvernarea apropiată de Igor Dodon și Partidul Socialiștilor”, a declarat acesta.  

„În decursul acestui jumătate de an ar fi fost posibil să fie puse la punct  protocoalele care au fost deja semnate cu privire la numerele neutre, să fie semnate noi protocoale, să fie clarificată într-un final chestiunea privind permisele de conducere, să fie introduse în mecanismul în vigoare și vehiculele de transport de mărfuri”, a declarat Krasnoselski.  

Acesta a declarat că urmare a unor negocieri complexe cu implicarea reprezentantului oficial al lui Putin, Dmitri Kozak, s-a reușit atingerea unei înțelegeri cu partea moldovenească privind amânarea termenului limită de la 1 septembrie 2021 până pe 10 ianuarie 2022.

„Au intervenit niște evenimente stranii. Partea moldovenească era convinsă că nu vor fi probleme, mai ales că Ucraina este mediator în formatul de negocieri 5+2. Cu toate acestea, partea ucraineană a refuzat categoric să ia decizia de amânare a datei. Este decizia Ucrainei. Am impresia că Ucraina se teme că Transnistria și R. Moldova vor ajunge la o înțelegere. Trebuie să ne lămurim de ce Kievul a procedat astfel”, a declarat liderul separatist, menționând că Tiraspolul va face o adresare către partea ucraineană pentru a cere explicații.

Acesta a mai subliniat că punctele de emitere a numerelor de înmatriculare de model neutru funcționează la Tiraspol și Rîbnița și a îndemnat populația să solicite aceste numere.  

deschide.md