Ed Asner a murit la 91 de ani. Actorul american a fost de șapte ori premiat cu Emmy

Imagine implicită

Actorul american Ed Asner a murit duminică, la vârsta de 91 de ani. El este în primul rând cunoscut pentru rolul său premiat cu Emmy, Lou Grant.

Moartea actorului a fost confirmată de agentul său, pentru Variety. Ed Asner a murit liniștit acasă, înconjurat de familie, scrie BBC.

Pe contul oficial de pe Twitter al lui Ed Asner a fost postat un mesaj din partea celor patru copii ai săi: „Cuvintele nu pot exprima tristețea pe care o simțim. Noapte bună tată. Te iubim.”

Asner, care şi-a împrumutat vocea pentru filmul animat „Up” (2009), a lucrat multe decenii pentru televiziune.

Rolul Lou Grant din „The Mary Tyler Moore Show” i-a adus trei premii Emmy şi, după ce programul a fost încheiat, a revenit cu acelaşi personaj într-un show propriu pentru care a câştigat două Emmy. Alte două trofee au recompensat munca lui în miniseriile „Rich Man, Poor Man” şi „Roots”.

Recent, el a jucat în „Grace & Frankie”, „Cobra Kai” şi şi-a împrumutat vocea pentru „American Dad!”.

A mai făcut parte din distribuţia unor producţii de televiziune ca „A Small Killing” şi „A Case of Libel”, dar a jucat şi în filmele „Skin Game”, „Fort Apache the Bronx”, „Daniel” şi „JFK”. În anii 1990 – 2000, a apărut în „Academy Boyz”, „Hard Rain”, „The Bachelor”, „Above Suspicion”, „Elf” şi „Enchanted Cottage”. În 2002 a jucat rolul papei într-un film italian de televiziune, „Pope John XXIII”. A mai fost nominalizat la Emmy pentru rolurile din „The Christmas Card” şi „CSI: NY”.

A primit din partea SAG, în 2002, trofeul pentru întreaga activitate, iar în 2003 a fost inclus în Academy of Television Arts & Sciences Hall of Fame.

În industrie a fost respectat pentru activismul său privind diferite cauze liberale şi pentru modul în care a condus Sindicatul actorilor americani, din 1981 până în 1985. În ultimii ani a criticat actuala conducere a SAG-AFTRA, mai ales din cauza schimbărilor în planul de sănătate. Ca preşedinte al Sindicatului a fost criticat pentru că a făcut declaraţii politice legat de implicarea SUA în El Salvador. Opiniile exprimate e posibil să îl fi costat 60.000 de dolari pe episod, iar CBS a anulat serialul „Lou Grant” după cinci sezoane fără să dea prea multe explicaţii. Totuşi, Asner a continuat să critice standardele de muncă din industrie şi să lupte pentru sindicalizare.

Ed Asner a avut patru copii şi a fost căsătorit de două ori, mariaje care s-au încheiat cu divorţuri.

digi24.ro