Eugen Tomac: Relațiile dintre Chișinău și București intră într-o nouă eră, mai eficientă pentru cetățenii de pe ambele maluri ale Prutului
La Bruxelles există așteptări foarte mari față de viitoare putere de la Chișinău, față de Legislativ și de viitorul Guvern. Declarația a fost făcută de europarlamentarul român Eugen Tomac la emisiunea „Alternativa Europeană” de la Radio Chișinău. Potrivit eurodeputatului, un Guvern care va munci pentru oameni la Chișinău va beneficia de sprijin în Uniunea Europeană. De asemenea, el a spus că Republica Moldova, din punct de vedere tehnic, are toate instrumentele pentru a reuși să facă un salt mare în față și acest instrument se numește Acordul de Asociere la UE.
„Până acum la Chișinău se asumau angajamente în relația cu Uniunea Europeană, dar ele erau implementate, pe principiul: „spunem ca voi, dar facem ca noi”. Cred că nu mai poate nimeni găsi nicio scuză și din acest punct de vedere este evident că acest Acord de Asociere trebuie implementat și partea cea mai bună este că Republica Moldova nu va fi singură în acest proces. Uniunea Europeană are un corp de elită de experți în toate domeniile și va putea oferi un suport substanțial pentru aceste reforme și nu numai resursă umană capabilă să ajute autoritățile Republicii Moldova, dar și bani, fără fonduri europene nu putem progresa. Un guvern care va munci pentru oameni și care se va pregăti să lucreze în interesul Republicii Moldova va beneficia de întregul suport al Uniunii Europene în următorii ani. Totul e să existe bună-credință, angajamente ferme și implementate cât mai rapid. Este foarte important să existe un plan foarte bine pus la punct de implementare a acestor reforme. Trebuie să plecăm de la premisa că nimeni nu vrea răul Republicii Moldova, ci din contra – să se ofere soluții practice pentru a implementa aceste reforme necesare”, a declarat Eugen Tomac.
Europarlamentarul consideră că acum și relațiile dintre Chișinău și București intră într-o nouă eră, una mult mai eficientă pentru cetățenii de pe ambele maluri ale Prutului. Acesta remarcă necesitatea unei ședințe comune a Guvernelor de la Chișinău și București.
„Cred că intrăm într-o nouă eră, într-o eră care să fie mai pragmatică și mai eficientă pentru cetățenii ambelor state. Vorbim aceeași limbă, suntem același popor, nu mai e secret pentru nimeni. Doar că ne-am mișcat foarte greu în ceea ce privește clădirea unor punți extrem de solide între societățile noastre. Și cred că aici este cheia ca autoritățile centrale din România și Republica Moldova să aibă contacte la cel mai înalt nivel în mod constant. Nu s-a mai făcut demult o ședință comună de guvern, cred că este vital ca în următoarele luni să există o astfel de agendă și la Chișinău, și la București. Dar nu este suficient doar să existe o cooperare la nivel înalt, lucrurile trebuie mișcate pe toate palierele. Eu sunt absolut convins că România va găsi resurse necesare, inclusiv la UE, pentru a dezvolta proiecte comune. Să facem poduri peste Prut, să găsim soluții pentru ajuta agricultorii din Republica Moldova, sistemul de învățământ, să găsim soluții de a transforma această înfrățire în proiectele care produc schimbări”, a mai subliniat europarlamentarul.