Expoziţia „Comorile Cracoviei” poate fi admirată la Muzeului Naţional de Istorie a Moldovei până pe 30 septembrie

Imagine postare

Monumente de talie mondială, poveşti fascinante, atmosfera de neuitat a pieţei din Cracovia, dar şi arhitectura modernă deosebită sunt semne distinctive ale oraşului Cracovia, unul dintre cele mai frumoase oraşe din Polonia. Le puteţi descoperi vizitând expoziţia „Comorile Cracoviei”, prezentată pe gardul Muzeului Naţional de Istorie a Moldovei din Chişinău, până pe 30 septembrie 2021.Expoziţia „Comorile Cracoviei”, pregătită de Centrul Internaţional de Cultură al oraşului şi elaborată, în versiunea românească, de Institutul Polonez din Bucureşti, este o poveste despre oraşul – sediu al regilor polonezi, fostă capitală a ţării, tezaur de opere de artă şi suveniruri naţionale înscrise într-un ansamblu arhitectural unic.

Cracovia este unul dintre cele mai vechi centre universitare europene, oraş al poeţilor, scriitorilor şi artiştilor, fiind, în Evul Mediu, una dintre cele mai importante metropole din Europa Centrală. Cosmopolit, multicultural, deschis inspiraţiilor din afara ţării, acesta a rămas, totuşi, cel mai polonez oraş din Polonia.

Expoziţia poate fi o cheie pentru a înţelege fenomenul popularităţii Cracoviei în rândul turiştilor din întreaga lume.

Pe planşele expoziţiei sunt prezentate 90 de comori ale oraşului – opere de artă şi arhitectură, monumente şi exemple de patrimoniu nematerial – asociate cu Cracovia, adesea la rangul de capodopere. Acestea permit urmărirea istoriei metropolei încă din Evul Mediu timpuriu, prin dezvoltarea oraşului în vremurile lui Cazimir cel Mare, a dinastiei Jagiellone şi a epocii renascentiste. Arată dimensiunea decăderii în perioada potopului suedez, a împărţirilor Poloniei şi ocupaţiei germane din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

Planşele conduc privitorii în vremurile primului oraş socialist din Polonia, până în zilele noastre, când, după transformarea politică, Cracovia trăieşte o perioadă de dezvoltare spectaculoasă, îmbinând în mod creativ prezentul cu moştenirea bogată a istoriei sale de peste o mie de ani.

De data aceasta, expoziţia „Comorile Cracoviei” va putea fi văzută pe gardul Muzeului Naţional de Istorie a Moldovei (Strada 31 August 1989 121 A, Chişinău) în perioada 3-30 septembrie 2021.