Fără precedent// Cele mai valoroase exponate din Tezaurul României, precum brăţările dacice sau coiful de aur de la Coţofeneşti, expuse la un eveniment în Spania

Imagine postare

O parte din Tezaurul României a plecat la Madrid, unde va fi expus până la începutul anului viitor. Este un transport special, fără precedent, pentru care au fost mobilizate forţe ale armatei şi jandarmii. Brăţările dacice descoperite la Sarmizegetusa, coiful din aur de la Coţofeneşti, dar şi alte sute de podoabe şi obiecte din aur şi argint intră în expoziţia-eveniment, patronată de Regele Felipe.

Puţin înainte de ora 10.00. Muzeul Naţional de Istorie este cel mai bine păzit loc din România. Forţele de ordine nu le-au permis nici măcar pietonilor să se apropie.

O parte din Tezaurul României va fi expus în Spania. Sunt obiecte unice – podoabe, inclusiv brăţările dacice, şi marele coif din aur al geto-dacilor, care apare în toate manualele de istorie.

Muzeografii le-au ambalat în condiţii cu totul speciale, pentru ca în timpul transportului să fie în perfectă siguranţă.

Patru camioane, verificate de mai multe ori de jandarmi, vor duce toate obiectele până în Baza aeriană 90, un drum care trebuie să fie fără oprire.

Este cea mai mare expoziţie organizată vreodată de statul român în afara graniţelor ţării.

Când s-a primit semnalul că totul e în regulă, cele patru camioane au pornit spre Otopeni. Străzile care intersectau ruta transportului special au fost închise atunci când a trecut coloana jandarmeriei.

Cele 835 de exponate care cântăresc 6 tone au fost încărcate în aeronava de tip Hercules a Ministerului Apărării Naţionale, care le va transporta direct pe aeroportul din Madrid.

Este aeronava care a fost folosită zilele trecute în misiunile de salvare din Afganistan.

Obiectele de tezaur fac parte din colecţiile a 39 de muzee din toată ţara şi sunt asigurate. Sunt estimate la 60 de milioane de euro.

„Cea mai mare expoziţie organizată vreodată de România în străinătate se bucură de înaltul patronaj al Regelui Felipe al Spaniei şi va fi inaugurată la Muzeul Naţional de Arheologie din Madrid pe 30 septembrie”, a precizat corespondentul TVR, Oana Dobrescu.

Tezaurul României va putea fi admirat în capitala Spaniei până la finalul lunii februarie, dar termenul se poate prelungi.