Florin Cîţu anunţă că România se alătură „Platformei Crimeea”: România nu recunoaşte anexarea ilegală a peninsulei de către Rusia

Imagine implicită

Crimeea este parte a Ucrainei, iar anexarea sa ilegală este o încălcare flagrantă a dreptului internaţional. Declaraţia aparţine preşedintelui R. Moldova, Maia Sandu, şi a fost făcută în cadrul Summitul de lansare a „Platformei Crimeea” din Ucraina.

„Vă mulţumesc pentru invitaţia de a vorbi la acest eveniment important – inaugurarea „Platformei Crimeea”. Sunt aici pentru a reafirma sprijinul neclintit al Republicii Moldova pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei în cadrul frontierelor sale internaţional recunoscute. Crimeea este parte a Ucrainei, iar anexarea sa ilegală este o încălcare flagrantă a dreptului internaţional. Moldova a fost şi va continua să fie partenerul dumneavoastră de încredere. Susţinem Rezoluţia 68/262 „Integritatea teritorială a Ucrainei” a Adunării Generale a Naţiunilor Unite, precum şi rezoluţiile sale ulterioare, sscrie Digi24.

Republic.a Moldova este un stat devotat păcii şi soluţiilor paşnice, diplomatice. Ca ţară, am depins întotdeauna de ordinea regională de securitate bazată pe reguli. De ceva timp, această ordine este în pericol. Subminarea regulilor înscrise în Carta ONU, Declaraţia universală a drepturilor omului, Actul final de la Helsinki, Carta de la Paris pentru o nouă Europă şi alte documente fundamentale ale dreptului internaţional este o ameninţare la adresa securităţii tuturor. Ordinea internaţională bazată pe reguli, nu utilizarea brută a forţei, este singura bază pe care poate fi construită o regiune paşnică şi prosperă, în interesul tuturor.

A privi înapoi prin veacuri spre un trecut îndepărtat nu este o lumină călăuzitoare potrivită pentru viitor. Viitorul nu este constrângere. Nu este despre forţarea mâinilor.Viitorul înseamnă cooperare, respectarea drepturilor omului şi dezvoltarea economică a tuturor. Acestea sunt principiile în care ţara mea crede cu fermitate. În acelaşi fel, într-o regiune plină de nesiguranţă şi instabilitate în care normele de comportament cad ca domino-urile, statele trebuie să urmeze un set de reguli fundamentale care ghidează relaţiile dintre ele şi susţin o ordine regională. Pentru Republica Moldova, este mai important ca niciodată să reafirmăm principiile dreptului internaţional, ale ordinii, justiţiei şi soluţionării paşnice a litigiilor.

Nu putem permite ca nemulţumirile istorice, politicile revizioniste, utilizarea nedisimulată a forţei şi nesocotirea drepturilor omului să devină noua normalitate. Cu toţii trebuie să revenim la soluţionarea paşnică şi politică a litigiilor. Trebuie să combatem împreună ameninţările la adresa securităţii regionale. Cu toţii trebuie să trasăm o cale diferită – una constructivă şi durabilă. Vă mulţumesc încă o dată pentru invitaţia de a vorbi la deschiderea „Platformei Crimeea”, faţă de care Republica Moldova are un angajament ferm.