Florin Cîțu: Preluarea unei eventuale cote de refugiați afgani în România va fi discutată la nivelul UE și în CSAT

Imagine implicită
sursa foto: agerpres.ro

Preluarea de către România a unei cote de refugiați afgani va fi discutată la nivelul Uniunii Europene și în Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT), a afirmat premierul Florin Cîțu, vineri, la Palatul Victoria, relatează Agerpres.

„Azi dimineaţă, la Kabul, am mai extras patru persoane: un cetăţean român şi alte trei persoane de altă cetăţenie. Suntem în contact permanent cu încă 14 persoane care au ajuns la aeroport şi vom pregăti acum procedura de a-i duce în Islamabad. Am luat legătura cu bursierii afgani care veneau în România, cu nouă dintre ei s-a luat legătura – erau, parcă, 14 toţi -, câţiva dintre ei şi-au exprimat dorinţa de a veni în România şi facem toate demersurile de a-i aduce în România. Pentru personalul care a lucrat cu Ministerul Apărării Naţionale în Afganistan se fac toate demersurile, acea procedură este în derulare. În ceea ce priveşte o eventuală cotă de refugiaţi în România, aceste discuţii vor avea loc în primul rând la nivelul Comisiei, al Uniunii Europene şi după aceea vom discuta şi în România. Bineînţeles, vom discuta şi în şedinţa de CSAT de săptămâna viitoare”, a arătat premierul într-o declaraţie.

România, care a participat cu peste 32.000 de soldați în Afganistan în ultimii 20 ani, dintre care 27 și-au pierdut viața, și-a încheiat luna trecută misiunea în această țară, marcată inclusiv printr-o ceremonie militară desfășurată la Arcul de Triumf.

În paralel cu misiunile de evacuare a cetățenilor români din Afganistan, președintele Klaus Iohannis a decis convocarea pe 25 august a Consiliului Suprem de Apărare a Țării pe tema situației de securitate din Afganistan și implicațiile pentru România.