FMI A APROBAT O NOUĂ PROCEDURĂ DE DISTRIBUIRE A DREPTURILOR DE ÎMPRUMUT, CARE VA PERMITE MOLDOVEI SĂ PRIMEASCĂ ÎN ANUL 2021 PESTE $400 DE MLN

Imagine implicită

Comitetul executiv al Fondului Monetar Internațional (FMI) a susținut propunerea directorului general al fondului, Kristalina Georgieva, cu privire la o nouă procedură de alocare a drepturilor speciale de tragere (DST). Potrivit agenției INFOTAG, Kristalina Georgieva a spus că „distribuirea DST-urilor va fi efectuată până la sfârșitul lunii august”.

Grație noii proceduri de distribuire a DST-urilor, FMI va oferi sprijin fără precedent țărilor pentru depășirea pandemiei COVID-19 și restabilirea economiei.

Volumul sprijinului FMI, în baza noii proceduri de alocare, este estimat la $650 mlrd. Ținând cont de ponderea DST-urilor Moldovei la FMI, republica poate primi peste 280 mil. DST, sau puțin peste $400 mil.

Participanții profesioniști de pe piață, opinia cărora a fost solicitată de corespondentul INFOTAG, consideră că Moldova are încă șanse mari să semneze un Program de cooperare cu FMI pentru trei ani. Componenta financiară a Acordului este de $558 mil.. Acest Program a fost convenit cu Misiunea FMI de către Guvernul lui Ion Chicu în vara anului 2020. Dar atunci Parlamentul nu a fost de acord să îndeplinească condiția prealabilă a FMI – să aprobe vicepreședinții Băncii Naționale a Moldovei și să adopte modificări la Codul Vamal. Din acest motiv, Programul nu a fost aprobat.