Fracțiunea Partidului Șor propune ca procurorul general să fie ales de popor

Imagine implicită

Fracțiunea Partidului Politic Șor propune modificarea Constituției, astfel ca procurorul general să fie ales de către popor. Declarații în acest sens au fost făcute de deputatul fracțiunii, Denis Ulanov, într-o conferință de presă, transmite IPN.

Fracțiunea propune crearea unui grup de lucru care să elaboreze proiectul de lege de modificare a Constituției. Timp de 60 de zile, acest grup ar urma să prezinte documentul Parlamentului. Grupul se propune a fi alcătuit din experți, specialiști în drept constituțional,  membri ai fracțiunilor delegați proporțional.

Potrivit deputatului, pe parcursul anilor reformele inițiate pentru reformarea justiției au eșuat. Procuratura și alte instituții de drept rămân „instrumente de reglare de conturi” între partide. Funcția de procuror general se află sub influența proceselor politice care au loc în țară. Denis Ulanov insistă că e important ca procurorul general să aibă un mandat public. Or, independența procuraturii e un factor fundamental pentru un proces judecătoresc corect.

Deputatul susține că practica alegerii procurorului general de popor este răspândită în mai multe state. Atât timp cât în Constituție scrie că poporul este purtătorul suveranității, anume el este în drept să participe la întărirea independenței procuraturii.

Revizuirea Constituției poate fi inițiată de cel puțin 33 de deputați. În acest sens, Denis Ulanov i-a îndemnat și pe alți deputați să semneze pentru proiectul propus.

Din 2019, procurorul general este ales, prin concurs, de către Consiliul Superior al Procurorilor și este numit de președintele țării.