Guvernul a aprobat lista produselor alimentare autohtone ce vor fi plasate în proporție de 50% din lungimea raftului

Imagine implicită

Guvernul a aprobat un proiect de hotărâre care stabilește lista produselor alimentare provenite din lanțul alimentar scurt și care urmează a fi expuse de către comercianți în proporție de cel puțin 50% din lungimea liniară a raftului comercial, transmite IPN.

Ministrul în exercițiu al agriculturii, dezvoltării regionale și mediului, Ion Perju, a declarat că lista a fost întocmită în baza solicitărilor mediului de afaceri, inclusiv conform criteriilor de producție cu asigurare pe deplin a pieței interne, în diferite perioade ale anului. Totodată, lista produselor conține un compartiment – perioada recomandată – care se referă la fructele și legumele de sezon, dar este doar pentru orientare.

Potrivit ministrului, aprobarea acestui proiect nu va limita alegerea consumatorilor la categoriile de produse alimentare. Produsele de import vor fi în continuare prezente pe rafturile din unitățile comerciale, iar comerciantul are posibilitate de a selecta furnizorul de produse autohtone, prin stabilirea unor relații contractuale, care presupun drepturi și obligații din partea ambelor părți.

„Oferirea accesului produselor autohtone pe rafturile unităților de comerț va stimula valorificarea acestora cu contabilizarea veniturilor, care presupune și majorarea vărsămintelor în bugetele locale și cel public național, inclusiv dezvoltarea mai accelerata a sistemului de marketing în întreprinderile agricole mici si mijlocii, care inevitabil vor crea și o concurență sănătoasa, bazată pe principiile de asigurare a calității, inofensivității și aspectul produselor respective”, a mai spus Ion Perju.