Începe un nou an școlar sub semnul pandemiei de coronavirus și a unei dispute legată de decizia de săptămâna trecută a autorităților sanitare centrale de a cere angajaților din învățământ să se testeze odată la două săptămâni, pe banii lor, dacă nu sunt vaccinați anti Covid sau nu au imunitate naturală.

Premierul Natalia Gavrilița, a reafirmat într-o emisiune televizată, că sănătatea elevilor și oferirea unui mediu sigur de studii pentru aceștia este prioritatea guvernului. Și a precizat că statul nu poate acoperi costurile testelor, atâta timp cât asigură un vaccin gratuit pentru toți angajații din sistemul de educație. „Ne așteaptă un număr mare de infectări la sfârșitul lunii octombrie, prognozele sunt de peste 3000 de îmbolnăviri pe zi” a mai spus Gavrilița, citată de agenția IPN.

În marea majoritate a școlilor, orele încep cu prezența fizică dar continuarea acestui sistem o să depindă de rata de vaccinare a angajaților din fiecare unitate școlară și desigur, de rata de incidență a noilor infectări.

Vor exista, așa cum se știe deja, și câteva instituții mai mari, preponderent în Chișinău, care vor fi nevoite să alterneze studiul în clase și la distanță.

Rata imunizării în rândul angajaților din instituțiile de învățământ, la începutul lunii august, era de 66 la sută vaccinați cu prima doză și peste 40 la sută imunizați complet. Aceste date le raportase Ministerul Educației, care se aștepta la o cotă mult mai impresionantă în comparație cu alte segmente ale populației.

În școli rămân în vigoare regulile de distanțare socială iar profesorii și personalul auxiliar trebuie să poarte măști de protecție. Elevii mai mari sunt și ei încurajați să poarte măști.


(24 accesari)