Incendiile rămân active în sudul Italiei şi este așteptat un nou val de căldură

Imagine implicită

Mai multe zeci de incendii rămân active în sudul Italiei şi îngrijorează mai ales focarele din masivul muntos Aspromonte, din regiunea Calabria, în timp ce starea de alarmă continuă în aşteptarea unui val de căldură cu temperaturi de peste 40 de grade Celsius.

Centrul Unificat de Operaţiuni Aeriene (COAU) al Departamentului de Protecţie Civilă din Italia a primit luni peste 900 de solicitări de intervenţie în această zonă din cauza incendiilor, potrivit COAU.

„În acest moment, fenomenul incendiilor de pădure se resimte în regiunile din sud, mai ales în Apulia, Calabria şi Sicilia, care sunt afectate de un val mare de căldură similar celui din Grecia. Există în regiune 70 de incendii active, mai ales în aceste trei regiuni”, a declarat colonelul Marco Di Fonzo, comandant al Centrului de Investigaţii Anti-Incendii Forestiere (Nucleo Investigativo Antincendio Boschivi – NIAB), informează Agerpres.

Di Fonzo a avertizat că în următoarele zile „se aşteaptă temperaturi şi mai ridicate şi prin urmare va continua starea de alertă maximă” şi a solicitat „cooperarea tuturor cetăţenilor”. „Este important ca toţi să avem comportamentul adecvat pentru a nu favoriza incendiile”, a precizat el.

Luni flăcările s-au extins în Parcul Naţional Vesuvio din Napoli şi a fost nevoie ca locatarii din două case să fie evacuaţi.

Îngrijorează mai ales situaţia din masivul Aspromonte, în Calabria, unde incendiile ameninţă „Boschi Vetusti”, pădurile seculare incluse la sfârşitul lunii iulie în siturile naturale înscrise pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO.

Deocamdată flăcările nu au ajuns până acolo, dar există nouă incendii active în această zonă.

În Calabria au fost mobilizate 2.500 de persoane pentru a proteja aria forestieră.

Potrivit Sistemului european de informare privind incendiile forestiere (EFFIS), în Italia – de la începutul anului şi până în prezent au ars 102.933 de hectare de vegetaţie, o suprafaţă de mărimea a 140.000 de terenuri de fotbal.

Sunt cifre de patru ori mai mari decât cele 28.479 de hectare care au ars în medie între anii 2008 şi 2020.

www.stiripesurse.ro