Investitorii străini sunt în căutarea inginerilor moldoveni

Imagine implicită

Mai mulți investitori străini ar fi interesați să aducă și să atragă ingineri pentru a lansa activități de cercetare şi dezvoltare în domeniul industrial în Republica Moldova, susţine Marin Ciobanu, administratorul Zonei Economice Libere Bălți.

n cadrul unei întrevederi cu administraţia Secretariatului Consiliului Economic pe lângă prim-ministru, Marin Ciobanu, administratorul ZEL, a prezentat mai multe oportunități de atragere a investițiilor străine în domeniul industrial și de cercetare și dezvoltare.

Astfel, se explorează soluțiile pentru facilitarea creării unei platforme de cercetare și dezvoltare în domeniul industrial.

„Mai mulți investitori străini ar fi interesați să aducă și să atragă ingineri, pentru a lansa astfel de activități în Moldova. Astfel de investiții ar avea efect de lanț în dezvoltarea capitalului uman în domeniul ingineriei și creșterea atractivității economiei moldovenești”, susţine Ciobanu.

Suplimentar, au fost discutate oportunitățile de modernizare și digitalizare a activităților micilor furnizori din Moldova, pentru conectarea acestora cu marii investitori străini care necesită mai multe componente și servicii în producere, care la moment sunt importate.

În acest sens, ar trebui de dezvoltat soluții informaționale și suport de implementare a acestora, împreună cu sisteme de management al calității, în cadrul întreprinderilor moldovenești.

În opinia lui Marin Ciobanu, inițiativele propuse ar permite crearea mai multor locuri de muncă înalt calificate și creșterea producției autohtone cu valoare adăugată înaltă.

Secretariatul Consiliului Economic şi-a exprimat interesul în identificarea oportunităților de colaborare cu ZEL Bălți, în vederea amplificării activității investiționale și colaborării pentru implementarea promptă a proiectelor investiționale de anvergură în Moldova.

De notat că, în ultimii ani, în Moldova nu a venit niciun investitor major în sectorul industrial. Pe de altă parte, Programul de activitate a Guvernului Gavriliţa prevede majorarea influxului de investiții străine până la 4% din PIB, inclusiv în întreprinderi de prelucrare a producției agricole și în infrastructura post-recoltare.

Potrivit datelor Băncii Naţionale a Moldovei, la finele lunii martie 2021, soldul investiţiilor directe constituia doar 4,73 miliarde de dolari, în scădere cu peste 100 de milioane de dolari, faţă de nivelul de la finele anului 2020, determinată, în principal, de fluctuația ratelor de schimb ale valutelor originale față de dolarul SUA.

mold-street.com