Israel: doua gemene siameze unite în spatele craniului au fost separate la vârsta de un an

Imagine postare

Medicii din Israel au efectuat o operație chirurgicală extrem de dificilă și foarte periculoasă – fete gemene siameze care erau unite în zona craniană, în spatele capului, au fost separate la vârsta de un an după efectuarea unei proceduri complexe, relatează BBC.

12 ore a durat operația care a fost realizată la Centrul Medical Soroka în orașul Beersheba, săptămâna trecută. Pregătirea ei, însă, a durat luni de zile și a inclus folosirea de grefe de scalp pentru ambii copii.

Operația a fost o reușită de ecepție și gemenele se recuperează bine. Ele nu se mai află în niciun pericol:

„Respiră și mănâncă singure, fără probleme”, a declarat Eldad Silberstein, șeful departamentului de chirurgie plastică de la spital.

Acest tip de operație a fost efectuat în premieră în Israel. La nivel mondial, acest tip de operație s-a mai realizat doar de 20 de ori.

Cu luni înainte de a începe intervenția chirurgicală, pungi de silicon gonflabile au fost introduse sub piele și au fost umflate periodic pentru a întinde pielea. Pielea nou formată în urma acestei proceduri a fost apoi folosită pentru a le acoperi capetele după separare. În cadrul pregătirii au fost realizate inclusiv modele 3D ale copiilor pentru a simula dificila procedură.

Fetele, născute în august 2020, sunt sănătoase și se preconizează că după recuperare vor avea parte de vieți complet normale.