Japonia a condamnat la moarte un șef de clan yakuza, pentru prima oară în istorie

Imagine implicită

Un tribunal din Fukuoka, în sud-vestul Japoniei a condamnat la moarte, pentru prima oară, pe capul unui clan yakuza, cunoscut pentru brutalitate și pentru actele de violență împotriva civililor, relatează BBC.

Tribunalul din Fukuoka a stabilit că Satoru Nomura, în vârstă de 74 de ani, este reponsabil pentru patru atacuri violente împotriva civililor, în urma cărora un om a murit, iar alți trei, inclusiv un polițist, au fost răniți grav. Verdictul a fost dat în situația în care nu au existat probe concludente care să-l incrimineze direct pe Nomura.

Bărbatul a negat că ar fi fost implicat și va contesta decizia. Satoru Nomura conduce Kudo-kai (n. red. – Clanul Kudo), principala organizație yakuza din sud-vestul Japoniei și Fukuoka. Kudo-kai este cunoscut pentru brutalitate și pentru asasinatele pe care le orchestrează împotriva civililor pe care îi consideră incomozi.

Ar fi prima oară când un lider de clan sau de organizație mafiotă yakuza este condamnat la moarte.

„Am cerut o decizie dreaptă. Vei regreta asta pentru tot restul vieții tale”, i-a spus Nomura judecătorului care a dat verdictul.

Deși procurorii nu au probe directe că Nomura a cerut atacurile violente, ei au argumentat în fața judecătorilor că puterea absolută pe care șeful clanului o are conduce la concluzia că el este responsabilul.

Cele patru atacuri au avut loc între 1998 și 2014 – fostul șef al unei cooperative de pescuit a fost ucis, iar alte trei persoane, inclusiv un polițist, au fost rănite.

Organizațiile yakuza nu sunt interzise în Japonia, membrii lor fiind incriminați doar pe baza activităților lor ilegale.

digi24.ro