Joe Biden a alocat 100 de milioane de dolari pentru „nevoi urgente și neașteptate” legate de primirea refugiaților din Afganistan

Imagine implicită

Președintele Statelor Unite, Joe Biden, a autorizat, vineri, alocarea a 100 de milioane de dolari dintr-un fond de urgență pentru a satisface „nevoi urgente și neașteptate” ale refugiaților care ar putea să apară în contextul situației din Afganistan, inclusiv pentru aplicanții afgani care încearcă să obțină vize speciale pentru SUA, relatează Reuters.

Casa Albă a mai anunțat și că a mai autorizat alte 200 de milioane de dolari în servicii și articole din depozitele agențiilor guvernului SUA pentru a servi acelorași situații neprevăzute.

Statele Unite se pregătesc să evacueze mii de afgani care au ajutat armata SUA de-a lungul conflictului din Afganistan. Aceștia sunt țintiți de insurgenții talibani pentru că au oferit sprijin americanilor. Prima serie de afgani evacuați sunt așteptați să ajungă în SUA împreună cu familiile la sfârșitul lunii, la Fort Lee, o bază militară din statul Virginia. Acolo, ei vor fi așteptați să se încheie procesul de emitere a vizelor. În jur de 2500 de afgani ar putea să ajungă la această bază. Până acum 18.000 de astfel de aplicații au fost procesate.

Programul Special Immigrant Visa este dedicat celor care au lucrat alături de guvernul SUA sau coaliția militară condusă de americani pe durata războiului din Afganistan început în 2001.

Ofensiva talibană în Afganistan câștigă teren rapid, iar recent mai multe puncte de trecere a frontierei în Iran, Tadjikistan sau Turkmenistan au fost cucerite de la forțele guvernamentale.

digi24.ro