Kabul, ținta unui nou atac: 5 rachete au fost trase spre aeroport, cu mai puțin de 48 de ore înainte de retragerea SUA

Imagine implicită

Cu doar câteva zile înainte de termenul la care evacuarea Afganistanului trebuie încheiată, operațiunile au fost întrerupte de un atac terorist care a avut loc joi, la intrarea în aeroportul din Kabul. Un atacator sinucigaș s-a detonat în mijlocul mulțimii, omorând și rănind civili afgani, militari americani și talibani deopotrivă. Pe măsură ce operațiunile de evacuare se apropie de termenul limită, apar tot mai multe alerte de securitate.

5 rachete au fost trase spre aeroportul din Kabul

ACTUALIZARE LUNI, 30 AUGUST, 09:30: Sute de studenți, rudele acestora, dar și profesori ai Universității Americane din Afganistan sunt, în acest moment, blocați în Kabul, după suspendarea operațiunilor de evacuare a populației civile din Afganistan. Până marți, 31 august – termenul-limită pentru evacuarea din Afganistan – SUA se va concentra exclusiv pe evacuarea propriilor militari din zonă.

Conform New York Times, militarii SUA dăduseră deja talibanilor aflați la intrarea în aeroport o listă cu numele și datele de identificare ale celor aproximativ 600 de studenți, profesori și membri ai familiilor lor.

„Ne-au spus: v-am dat numele voastre talibanilor. Suntem îngroziți, nu mai e niciun fel de evacuare și nicio posibilitate de a scăpa”, a declarat un student afgan în vârstă de 24 de ani.

ACTUALIZARE LUNI, 30 AUGUST, 08.30: Aeroportul din Kabul a fost ținta unui nou atac, luni dimineața. Nu mai puțin de cinci rachete au fost trase la primele ore ale dimineții spre aeroportul internațional Hamid Karzai, potrivit unor oficiali americani citați de CNN. Atacul are loc cu mai puțin de 48 de ore înainte ca Statele Unite ale Americii să încheie retragerea trupelor din Afganistan.

Sistemul de apărare antirachetă, conceput pentru protejarea trupelor terestre și instalat la aeroport, ar fi interceptat rachetele, au mai precizat sursele citate.

Potrivit jurnaliștilor AFP din Kabul, citați de The Guardian, zgomotul rachetelor care au zburat deasupra capitalei afgane s-a putut auzi, luni, la primele ore ale dimineții. Un oficial de securitate care a lucrat în administrația răsturnată de talibani pe 15 august a precizat că rachetele au fost lansate dintr-un vehicul din nordul Kabulului.

Nu există deocamdată informaţii despre posibile victime sau daune.

Potrivit unor rezidenți locali, nori de fum au fost văzuți ridicându-se deasupra clădirilor din nordul Kabulului, acolo unde se află și Aeroportul Internațional Hamid Karzai.

Casa Albă a transmis într-un comunicat că preşedintele Joe Biden a fost informat despre atac şi că operaţiunile de evacuare de la aeroport nu au fost întrerupte.

CNN: 9 membri ai unei familii, dintre care 6 copii, uciși în atacul cu dronă

ACTUALIZARE LUNI, 30 AUGUST, 01.20 Nouă membri ai unei familii au fost uciși în atacul cu dronă împotriva unui vehicul într-o zonă rezidențială din Kabul, scrie CNN, citând o rudă a celor morți.

Printre ei se numără șase copii, cel mai mic fiind o fetiță de 2 ani, i-a declarat fratele unuia dintre cei uciși unui jurnalist local care lucrează pentru CNN.

El a spus că victimele erau fratele său, Zamaray (40 de ani), Naseer (30 de ani), Zameer (20 de ani), Faisal (10 ani), Farzad (9 ani), Armin (4 ani), Benyamin (3 ani), Ayat (2 ani) și Sumaya (2 ani). 

„Nu suntem membri ISIS sau Daesh și asta este casa unei familii, unde frații mei locuiau cu familiile lor”, a spus bărbatul.

Purtătorul de cuvânt CENTCOM, Bill Urban, declarase în cursul zilei că Pentagonul evaluează posibilitatea existenței unor victime civile.

Un bărbat pe nume Ahad, vecin cu familia lovită, a declarat pentru CNN că „toți vecinii au încercat să ajute și au adus apă să stingă focul și am văzut cinci sau șase morți. Capul familiei, unul dintre băieții tineri și încă doi copii. Erau morți. Făcuți bucăți. Erau și doi răniți”.

Ahad a mai spus pentru CNN că a văzut atacul în jurul orei locale 17.00, când se întorcea acasă. A auzit zgomotul unei rachete și o bubuitură puternică, moment în care s-a adăpostit, înainte de a încerca să-și salveze vecinii. Ahad a mai declarat că încă doi oameni au fost răniți în atac.

Un jurnalist local care a mers la fața locului după explozie a declarat pentru CNN că „nu știu ce materiale erau în mașină. Mașina era distrusă, a rămas doar scheletul din ea”.

Membrii familiei celor uciși i-au spus jurnalistului că erau două mașini parcate în fața casei. Una dintre ele era plină cu lucruri pentru un eveniment de familie, i s-a mai spus jurnalistului.

Talibanii condamnă atacul. The Guardian: 3 copii uciși 

ACTUALIZARE DUMINICĂ, 29 AUGUST, 23.00 Talibanii au condamnat atacul cu dronă al armatei SUA împotriva mașinii încărcată cu explozivi a ISIS-K, la fel cum au făcut și în cazul atacului similar de la Jalalabad.

„De câte ori americanii execută astfel de operațiuni, le vom condamna”, au declarat ei, potrivit CNN. 

În mașina lovită de dronă se afla un atacator-sinucigaș, mai scrie CNN, citând un oficial american. Nu este clar dacă vehiculul urma să fie folosit ca o mașină-capcană sau doar pentru transportul explozivilor. 

„Era încărcată și pregătită de plecare”, a mai spus oficialul despre mașina distrusă în apropierea unei clădiri din Kabul.

Trei copii au murit în urma atacului cu dronă, scrie Guardian, preluând AP, care citează un oficial afgan, care a vorbit sub condiția anonimatului.

Purtătorul de cuvânt CENTCOM, Bill Urban, declarase în cursul zilei că Pentagonul evaluează posibilitatea existenței unor victime civile, însă nu găsise indicii în acest sens.

Citește și: Sicriele cu trupurile militarilor americani uciși în atentatul de la Kabul au ajuns acasă. Joe și Jill Biden au participat la ceremonie

Atac cu dronă împotriva unei mașini-capcană ISIS-K

ACTUALIZARE DUMINICĂ, 29 AUGUST, 18.05 Statele unite au condus o lovitură aeriană defensivă duminică, în Kabul, împotriva unei mașini-capcană ISIS-K, care se îndrepta spre aeroport, scrie CNN, citând un oficial din domeniul apărării. 

Atacul a fost purtat de o dronă. Potrivit oficialului citat, o explozie secundară, care a urmat celei inițiale, indică faptul că ținta vizată era încărcată cu o cantitate substanțială de explozivi.

Din primele date, nu există victime civile, a mai spus sursa CNN.

Comandamentul Central american, US CENTCOM, a confirmat atacul.

„Forțele militare SUA au condus astăzi un atac aerian defensiv cu o dronă împotriva unui vehicul în Kabul, eliminând o amenințare iminentă ISIS-K împotriva aeroportului internațional Hamad Karzai, a declarat căpitanul Bill Urban, purtătorul de cuvânt CENTCOM, potrivit CNN.

„Suntem încrezători că am lovit ținta. O explozie secundară puternică provenită de la vehiculul vizat indică prezența unei cantități substanțiale de material explozibil. Evaluăm posibilitatea existenței unor victime civile, dar nu avem indicii în momentul de față. Rămânem atenți la posibile amenințări viitoare”, a mai precizat cpt. Urban.

SUA a executat o lovitură militară duminică în Kabul

ACTUALIZARE DUMINICĂ, 29 AUGUST, 17.05 Statele Unite au condus o lovitură militară dumină în Kabul, scrie Reuters, citând surse oficiale.

Lovitura a vizat militanți ISIS-K, a mai precizat o sursă, sub condiția anonimatului. 

Armata americană a încercat astfel să împiedice un posibil atentat sinucigaș cu o mașină-capcană, care ar fi avut ca țintă aeroportul, porivit unui oficial american citat de Reuters.

Deocamdată nu este clar dacă există legătură între racheta care a lovit o casă în apropiere de aeroportul din Kabul și lovitura militară executată de SUA, potrivit BBC și Guardian. 

O nouă explozie în apropiere de aeroportul din Kabul

ACTUALIZARE DUMINICĂ, 29 AUGUST, 16.34 O nouă explozie a avut loc duminică în apropiere de aeroportul din Kabul, relatează Reuters.

Potrivit BBC, care citează un oficial din Ministerul Sănătății, o rachetă ar fi lovit o casă în apropiere de aeroport.

Imagini postate pe rețelele sociale arată o perdea de fum negru care se ridică în aer.

digi24.ro