Klaus Iohannis: Apartenenţa la UE se resimte în buzunarul fiecărui român, însă relaţia transatlantică este “coloana vertebrală a civilizaţiei în care trăim”
Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat marţi, în cadrul evenimentului de lansare a dezbaterii naţionale privind viitorul Europei, că proiectul european este unul de succes, însă “trebuie să recunoaştem că vocea UE în plan global este una mică”, insistând asupra caracterului vital al relaţiei transatlantice, atât pentru România, cât şi pentru Uniunea Europeană.
“Politica externă este un atribut naţional, este cea mai importantă piatră din coroana suveranităţii. Deocamdată nu sunt semne că statele din UE ar dori să renunţe la o politică externă şi de securitate naţională. Şi pentru România şi pentru mine aceste chestiuni sunt de o importanţă vitală şi, din acest motiv, am cultivat şi cultivăm relaţii care sunt benefice pentru România şi ne asigură securitatea noastră naţională, cum este Parteneriatul strategic cu SUA, cum sunt mai multe parteneriate strategice pe care le avem cu diferite state cu care avem politici foarte apropiate şi ne sprijinim reciproc”, a declarat preşedintele, potrivit Calea Europeană.
Şeful statului a lansat marţi dezbaterea naţională cu privire la viitorul Europei, ca parte a Conferinţei privind viitorul Europei. La dezbatere au participat Adina Vălean, comisar european pentru transporturi, prof. univ. dr. Valentin Naumescu, Facultatea de Studii Europene, Universitatea Babeş Bolyai Cluj-Napoca, prof. univ. dr. Alina Bârgăoanu, decan al Facultăţii de Comunicare şi Relaţii Publice, Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative, şi conf. univ. dr. Cristian Pîrvulescu, decan al Facultăţii de Ştiinţe Politice, Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative.
Klaus Iohannis a vorbit despre importanţa economică a apartenenţei la UE, însă a transmis că relaţia transatlantică este coloana vertebrală a civilizaţiei democratice.
“În plan economic, dacă vorbim de securitatea economică, apartenenţa la UE este clar ceea ce vine în sprijinul economiei româneşti şi nu doar a economiei la modul abstract, ci este o chestiune care se resimte în buzunarul fiecărui român”, a spus Iohannis, adăugând însă că relaţia transatlantică este “coloana vertebrală a civilizaţiei, a culturii democratice în care trăim, bazată pe valori, respect reciproc, colaborare”.
“Aceste lucruri nu pot fi înlocuite prin nimic şi relaţia transatlantică pentru noi este vitală, pur şi simplu în adevăratul sens al cuvântului. Asta se referă şi la noi, la România, dar este la fel de valabil şi pentru UE. În acest sens, am salutat expres noua abordare de revigorare a relaţiei transatlantice care are un aspect securitar prin NATO, are un aspect profund economic prin relaţia economică între SUA şi UE”, a explicat liderul de la Cotroceni.
Şeful statului a mai subliniat că Uniunea Europeană este un proiect de succes, dar care nu are greutate globală în privinţa crizelor externe.
“Suntem în UE fiindcă noi credem în acest proiect, este un proiect de succes (…) Însă, dacă ne uităm în jur, vedem că UE este un succes în domeniul economic, în domeniul colaborării, sper cât de curând şi în domeniul gestionării crizelor – Piaţa Unică este un exemplu foarte bun în acest sens, dar, din păcate, dacă ne uităm la greutatea globală a UE trebuie să recunoaştem că vocea UE în plan global este una mică”, a adăugat şeful statului.