La restaurant doar cu test sau vaccin. Angajații din HORECA, dar și vizitatorii, vor trebui să prezinte documente anti COVID

Imagine implicită

Patronii restaurantelor, dar și a altor unități de alimentație publică, vor trebui să le ceară angajaților să se vaccineze sau său să se testeze regulat. Dacă vor dori să activeze la capacitate completă, aceștia vor trebui să verifice și clienții. Ministrul Economiei, Sergiu Gaibu, a convocat o ședință cu reprezentanții mediului de afaceri, în mod particular unitățile de comerț și alimentare publică. În cadrul întrevederii s-a discutat despre acțiunile ce urmează a fi întreprinse de oamenii de afaceri din domeniul HORECA pentru a evita un posibil lockdown, obiectivul cheie, urmărit, fiind evitarea aglomerării clienților agenților economici care prestează servicii publicului larg.

Potrivit unui comunicat de presă, angajații care activează în sectorul HORECA și comerț vor trebui să prezinte cel puțin un document confirmativ anti COVID 19, care să confirme vaccinarea împotriva virusului SARS-CoV-2, rezultatul negativ al unui test RT-PCR nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen nu mai vechi de 48 de ore. De asemenea, administratorul unității de alimentație publică va decide privind declararea localului ”COVID free” vizitatorii urmează să prezinte un act privind imunizarea, prezența anticorpilor, un test negativ la COVID-19, în caz contrat localurile vor activa la o capacitate redusă.

Măsurile respective vizează unitățile de alimentație publică cu sală de servire; evenimentele private organizate în unități de alimentație publică; angajații implicați în prestarea serviciilor comerciale, vânzătorii și personalul care activează în suprafețele comerciale; unitățile de comerț ambulant amplasate în aer liber; unitățile comerciale de comerț cu amănuntul sau cu ridicata care dispun de suprafață comercială închisă și zonele de agrement.

Sergiu Gaibu a recomandat extinderea programului de activitate a agenților economici, unde este posibil, dacă aceasta ar duce la fluidizarea clienților și evitarea aglomerațiilor în spațiile închise. Ministrul a propus introducerea posibilității de distribuire și comercializare a mijloacelor de protecție la intrarea în piețe și centre comerciale.

La rândul lor, reprezentanții mediului de afaceri au venit cu unele propuneri pentru autorități, cele mai relevante fiind identificarea unei persoane de contact din cadrul CNESP care să răspundă în termeni proximi referitor la sesizările și neclaritățile agenților economici privind măsurile instituite, evaluarea posibilității de susținere a mediului de afaceri în cazul aplicării unor măsuri restrictive cu impact major asupra agenților economici.

www.bizlaw.md