Maia Sandu a promulgat legea cu privire la Procuratură: „Vom crea un stat de drept și abia atunci vom avea grijă ca acesta să nu stea la cheremul politicienilor”

Imagine postare

Maia Sandu a promulgat legea care instituie mecanismul de evaluare a activității procurorului general. Șefa statului califică drept nefondate criticile societății civile și a opoziției care invocă „un atentat la adresa independenței Procuraturii prin intermediul acestei legi”.

„Am promulgat deja legea. Noi astăzi nu avem stat de drept, ca să vină societatea civilă și să ne spună că atentăm la independența statului de drept. Noi suntem la etapa la care trebuie să creăm acest stat de drept. Noi îl vom crea și abia atunci vom avea grijă ca acest stat de drept să nu stea la cheremul politicienilor și să nu fie influențat politic. Noi avem astăzi rămășițe ale sistemului lui Plahontiuc, cu judecători și procurori care fac parte din grupări criminale.

Noi nu suntem la etapa la care să protejăm sistemul, ci la etapa la care trebuie să-l curățăm. În România a venit Ministerul Justiției, și-a asumat ministrul responsabilitatea și a numit procurorii la DNA și de acolo a pornit construcția unei instituții independente. Monica Macovei nu a numit procurorii respectivi ca să-i poată controla, pentru că este om cinstit și nu avea de ce să-i fie frică de procurori independenți. Așa este și în cazul nostru, noi nu ne dorim o Procuratură dependentă de noi, ci ne dorim o Procuratură care să nu fie dependentă de grupări criminale”, a spus Maia Sandu în cadrul emisiunii„În Profunzime” de la ProTV Chișinău.