Mecanismul de evaluare a performanțelor procurorului general, votat în lectura a doua; Când va intra în vigoare noua lege

Imagine implicită

Proiectul care prevede instituirea mecanismului de evaluare a performanțelor Procurorului General a fost votat în lectură finală.

Blocul Comuniștilor și Socialiștilor a cerut excluderea proiectului de pe ordinea de zi până la venirea unui aviz din partea instituțiilor internaționale, dar propunerea a fost respinsă. Totodată, nici Partidul Șor nu a susținut noile modificări.

În conformitate cu procedura de evaluare, Consiliul Superior al Procurorilor examinează raportul comisiei de evaluare a performanțelor Procurorului General. În rezultatul examinării, Consiliul Superior al Procurorilor adoptă o hotărâre cu privire la acordarea unuia din următoarele calificative: ”excelent”, ”bine”, ”nesatisfăcător”.

În cazul adoptării hotărârii privind acordarea calificativului ”nesatisfăcător”, Consiliul Superior al Procurorilor propune Președintelui Republicii Moldova eliberarea din funcție a Procurorului General.

Evaluarea performanțelor Procurorului General se va efectua de comisia specială, în baza unui Regulament. Această procedură nu va putea avea loc mai des decât o data în an.

În cea de-a doua lectură au fost acceptate unele amendamente care vizează interimatul funcției de Procuror General. Noua redacție este necesară pentru a clarifica situația privind instituirea interimatului, Procurorul General interimar urmând a fi numit prin decret al Președintelui la propunerea Consiliului Superior al Procurorilor, menționează autorii amendamentului.

Legea va intra în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

jurnal.md