Moldovagaz cere Gazprom-ului să extindă prelungirea contractului

Imagine implicită

SA Moldovagaz a cerut Gazprom-ului rusesc ca la sfârșitul lunii septembrie să prelungească încă cu câțiva ani contractul actual de furnizare a gazelor naturale către Moldova în condiții favorabile pentru țară, inclusiv luând în considerare conjunctura existentă a pieței petrolului și gazelor.

Potrivit Infotag, Vitalii Turcanu, vicepreședintele consiliului de administrație al Moldovagaz, a spus acest lucru în cadrul unui interviu.

Potrivit acestuia, dacă comparăm prețurile de cumpărare de la Gazprom și ofertele de la hub-uri, atunci, ținând cont de costurile transportului de gaze în 2020, Moldovagaz a reușit să economisească peste 40 de milioane de dolari datorită relațiilor contractuale cu furnizorul rus.

Turcanu a atras atenția asupra faptului că „astăzi, pe fundalul relansării economiei, a iernii rece, dar mai ales a primăverii, rezervele de gaz din depozitele subterane au scăzut la recordul valorilor minime. În rezultat, acest lucru a dus la o creștere tangibilă a prețurilor la hub-uri, iar astăzi acestea depășesc în mod constant 300 $ pe mie de metri cubi.”

După cum a comunicat anterior Infotag, Gazprom și Moldovagaz au semnat un contract pe termen mediu pentru furnizarea gazelor rusești către Moldova și tranzitul acestuia în decembrie 2006, iar la expirarea termenului contractului, părțile nu au semnat altul nou, dar l-au prelungit periodic pe cel veche (din 2012). 

În decembrie 2020, părțile au semnat modificările făcute la contractele existente de furnizare și transportare a gazelor, prelungindu-i valabilitatea până pe 30 septembrie 2021.

infotag.md