Nicu Popescu și Bogdan Aurescu au convenit asupra unui nou program de asistență nerambursabilă pentru Moldova: e vorba de 100 milioane euro
„România și Republica Moldova sunt unite printr-o legătură extrem de trainică – comunitatea de limbă, cultură și istorie. Nu întâmplător, prima mea vizită în străinătate în capacitatea de ministru de externe are loc astăzi la București”, a spus Nicu Popescu, ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, după întrevederea cu omologul său, ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu.
Nicu Popescu a enumerat subiectele discutate precum și înțelegerile asupra cărora s-a convenit.
„Am convenit astăzi asupra acțiunilor concrete ce țin de dinamizarea relațiilor dintre guvernele noastre:
• organizarea în timpul apropiat a unei ședințe comune a Guvernelor Republicii Moldova și României;
• elaborarea unui nou program de asistență nerambursabilă, care să îndeplinească funcțiile Acordului de 100 milioane euro, semnat în 2010;
• avansarea în implementarea unor proiecte ambițioase în domenii precum dezvoltarea comercial-economică, infrastructură, sănătate, mediu și alte domenii de interes comun”, a precizat Nicu Popescu.
„Am discutat, de asemenea, despre modalitățile de accelerare a proiectelor prioritare de pe agenda comună precum:
• interconectarea sistemelor electroenergetice pe linia Isaccea – Vulcănești – Chișinău;
• construcția podului rutier Ungheni (Moldova) – Ungheni (România);
• necesitatea implementării cât mai rapide a Acordului privind reglementarea construirii unor apeducte”, a mai punctat ministrul de Externe.
„Trebuie să lucrăm împreună, în mod susținut, pentru avansarea și operaționalizarea acestora. Am transmis un mesaj și mediului de afaceri: Guvernul de la Chișinău este determinat să creeze condiții pentru ca investitorii din România și din UE să se simtă ca acasă. Doar așa vom reuși să transformăm Moldova și să o aducem mai aproape de UE. Mizăm pe investițiile române în procesul de modernizare a Republicii Moldova. Ne propunem să intensificăm acțiunile concrete menite să dezvolte și să fortifice parteneriatul nostru strategic pentru integrarea europeană. În perspectiva viitorului Summit al Parteneriatului Estic din decembrie anul curent, contăm pe susținerea deplină a părții române pentru reflectarea cât mai substanțială, în acest context, a obiectivelor și așteptărilor Republicii Moldova. Suntem interesați să reactivăm într-o perspectivă apropiată formatul Grupului de prieteni ai Republicii Moldova în cadrul Uniunii Europene, co-prezidat de România și Franța”, a mai menționat Nicu Popescu.
Acesta a mai spus că a discutat cu Bogdan Aurescu „posibilitatea negocierii unui acord privind liberalizarea prețurilor la roaming între Republica Moldova și România, precum și a mulțumit pentru sprijinul acordat de România în situația pandemică:
„Am exprimat gratitudine pentru asistența consistentă oferită în combaterea pandemiei de COVID-19. Fiecare al doilea vaccin administrat în Republica Moldova a fost oferit cu generozitate de către România”.