Opinie: Inițiativa PAS privind piața produselor petroliere va lovi dur în agricultori și transportatori

Imagine implicită

Inițiativa PAS privind piața produselor petroliere va lovi dur în agricultori, transportatori și va duce la dispariția companiilor care vând cu amănuntul produse petroliere. Opinia a fost expusă de președintele Consiliului Asociației Patronale a Operatorilor de Transport Auto, Oleg Alexa.

În opinia acestuia, proiectul votat de majoritatea parlamentară în prima lectura va genera creșterea prețurilor angro la produsele petroliere. Alexa a menționat, într-un interviu pentru presa de la Chișinău, că inițiativa PAS joacă în favoarea companiilor mari de rețele petroliere, cărora li se deschide calea să majoreze exagerat de mult prețul fără ca să fie date în vileag.

”Aceasta va bate direct în consumatorii angro care sunt doar agricultori și transportatori și aceasta va bate direct în companiile care vând cu amănuntul produse petroliere, și care nu au licență de import și nu pot avea pentru că au în proprietate o stație-două. Deci, ei vor fi nevoiți să cumpere la un preț ridicat angro, prețul la panou este deja reglementat, ceea ce înseamnă că diferența pentru ei se va micșora și încetul cu încetul ei ar putea să dispară. Acesta este un alt aspect negativ al acestui proiect de lege, că de fapt iarăși se joacă în favoarea celor mari.

Anume cei mari au perturbat piața prin înțelegerile lor de cartel și acum ei mai obțin un instrument, de a se debarasa și de concurenții lor mici. Pentru că de concurenții mici este nevoie câteodată pentru a vedea cu cât vând ei. Doar știind că ei vând la un preț mai mic, ne dă de bănuială că prețul ar putea fi mai mic la general. Însă atunci când rămân patru companii mari pe piața produselor petroliere și se înțeleg între ele, noi niciodată fără analiști în domeniu nu vom înțelege dacă prețul este real sau este nejustificat de mare”, a spus Alexa.

Președintele APOTA susține că o asemenea lege ar fi benefică într-o economie de piață, dar nu pentru realitățile Republicii Moldova. Alexa a menționat că anume din aceste considerente Asociația Patronală a Operatorilor de Transport Auto a înaintat, marți, un demers Guvernului în care solicită operarea unor modificări la elaborarea avizului pentru votarea proiectului în lectura a doua.