Parlamentul și-a ales președintele: Igor Grosu a fost votat de deputații PAS și Șor

Imagine implicită

Deputaţii s-au întrunit astăzi, 29 iulie, în şedinţă plenară pentru a alege conducerea Legislativului. La Comisia specială de alegere a speakerului s-a înregistrat un singur candidat la funcția de președinte al Parlamentului – deputatul Igor Grosu, înaintat de PAS. BECS a anunțat că nu are candidat și nici nu va participa la vot, iar fracțunea Șor – că nu are candidat, dar va susține propunerea PAS. În urma procedurii de vot Igor Grosu a fost ales Președinte al Parlamentului cu 64 de voturi ale deputaților fracțiunii PAS și ale fracțiunii Șor.

Deputații au constituit Biroul Permanent al Parlamentului. Acesta este format din 12 membri, dintre care trei din oficiu. Astfel, pe lângă speaker și vicespeakeri (Mihai Popșoi și Vlad Bătrâncea), membrii Biroului Permanent vor fi Olesea Stamate, Liliana Nicolaescu-Onofrei, Dan Perciun, Vladimir Bolea, Doina Gherman, Veronica Roșca de la PAS, Vasile Bolea și Corneliu Furculiță de la BECS, iar de la Partidul Șor – Denis Ulanov.

În şedinţa de azi au fost constituite și fracțiunile parlamentare. Astfel, în Parlamentul de legislatura a XI-a au fost constituite trei fracțiuni parlamentare. Fracțiunea Partidului Politic ”Partidul Acțiune și Solidaritate” are 63 de deputați și  va fi condusă de Mihail Popșoi. Vladimir Bolea, Doina Gherman și Lilian Carp vor fi vicepreședinți ai fracțiunii PAS.

Fracțiunea Blocului electoral al Comuniștilor și Socialiștilor are 32 de deputați; președintele acesteia a fost aleasă Zinaida Greceanîi, iar  Corneliu Furculiță și Constantin Starîș vor fi  vicepreședinți ai fracțiunii.

Fracțiunea parlamentară a Partidului Politic „Șor”, cu 6 deputați în componența sa, va fi condusă de Ilan Șor.