Petiție: cerem școală în regim normal! Va fi organizat și un protest la Guvern

Imagine implicită

Reprezentanții asociației obștești „Părinți Solidari”, nemulțumiți de modalitatea de organizare a procesului educațional în format mixt, au lansat o petiție online prin care cer revizuirea măsurilor propuse de către Comisia Națională Extraordinară pentru Sănătate Publică. În special, aceștia fac trimitere la cerința de păstrare a distanței de un metru între elevi. Prin revizuirea acestei cerințe, va fi posibil de asigurat prezența fizică la orele de clasă în regim obișnuit, a tuturor elevilor. Concomitent cu petiția, asociația va organiza pe 1 septembrie o acțiune de protest în fața Guvernului, transmite IPN.

Inițiatorii petiției precizează că actualele măsuri adoptate de autorități favorizează apariția și dezvoltarea mai multor probleme sociale, economice și educaționale, care vor avea ca consecință încălcarea dreptului copiilor la educație de calitate, în special, în contextul, în care procesul de educație online sau mixt nu asigură rezultatele scontate. La fel, ei fac trimitere la încălcarea dreptului copiilor la siguranță și asigurarea acestora cu mediu protector, pe durata orelor online sau în contextul programului redus, aflându-se în aceste perioade fără supravegherea unui adult.

„Acțiunile și măsurile propuse de autorități în Hotărârea CNESP nr. 60 din 23 august 2021 vor crea sau vor acutiza alte probleme sociale cu impact major: limitarea accesului elevilor la studii de calitate, apariția altor probleme de sănătate, scăderea veniturilor pentru familiile cu școlari mici, șomajul (în special în rândul femeilor), expunerea copiilor la conținut web necontrolat, abandonul școlar, creșterea riscurilor pentru sănătatea și viața copiilor lăsați fără supraveghere, ruperea sau neformarea relațiilor sociale cu colegii etc.”, se precizează în petiție.

Contactată de IPN, co-fondatoarea „Părinți Solidari”, Ala Revenco, a declarat că acțiunea de protest din 1 septembrie, cu același generic: „Cerem școală în regim normal!”, va fi organizată în fața clădirii Guvernului, intrarea din strada Bănulescu-Bodoni, începând cu ora 13.00.