Ping-Pong-ul pe tema testelor obligatorii pentru cadrele didactice continuă. Replica lui Ceban pentru Nemerenco: „Decizia de la nivel național este nulă pentru municipiul Chișinău”

Imagine postare

După ce Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a declarat că deciziile CNESP pot fi anulate doar de către CNESP și nicio primărie nu le poate declara nule, primarul capitalei, Ion Ceban, a declarat că decizia de la nivel național este nulă pentru municipiul Chișinău.

„Am văzut ieri declarațiile precum că primăria trebuie să îndeplinească în tocmai deciziile CNESP și nu are dreptul altfel, ceea ce este un fals categoric. Nu suntem în situație excepțională, dacă se declara situație excepțională, atunci lucrurile ar fi stat altfel. Totodată, conform împuternicilor delegate comisiilor teritoriale, Comisia de Sănătate Publică Chișinău poate decide asupra diferitor măsuri de sănătate publică în funcție de indicatorii epidemiologici și nu este obligată să transpună deciziile de la nivel național. Cât privește profesorii și personalul auxiliar din municipiul Chișinău, toată lumea se întoarce la muncă din 1 septembrie și nu va trebui să scoată din buzunar nici un leu pentru a se testa. Dacă veți primi mustrări și sancțiuni, îi puteți da în judecată și cu siguranță veți câștiga. Repet, decizia de la nivel național este una nulă pentru municipiul Chișinău și nu dă Doamne să fie persecutat vreun profesor, educator, paznic, medic din instituție, deridicătoare, bucătar. Vom aloca trei milioane de lei din fondul municipal pentru Covid pentru identificarea soluțiilor de procurare a testelor în caz de necesitate”, a declarat Ion Ceban.

Ministrul Sănătății, Ala Nemerenco, a declarat că persoanele nevaccinate din sistemul de sănătate vor fi obligate să prezinte o dată la două săptămâni testul rapid de diagnostic AgSarsC-oV-2 sau testul PCR la COVID-19 din cont propriu.