Platforma DA solicită crearea unui departament al veteranilor

Imagine implicită

Platforma DA îndeamnă noua guvernare să întreprindă acțiuni în beneficiul veteranilor și voluntarilor de război, în contextul aniversării a 30 de ani de Independență.

Declarațiile au fost făcute în cadrul unui briefing de către foștii deputați Chiril Moțpan și Stela Macari, care au făcut trimitere la câteva inițiative lansate în legislativul precedent.

Printre proiectele de legi recomandate pentru continuitate se numără majorarea alocației lunare, pensia anticipată pentru veterani și voluntari, acordarea gratuită a poliței de asigurare medicală, indiferent de statutul ocupațional, și crearea Departamentului veteranilor.

Totodată, ex-deputații Platformei DA îndeamnă conducerea țării de restabilească înlesnirile pentru veteranii Războiului pentru Independență din 1992 de la Nistru, care au fost anulate. 

În ceea ce privește Departamentul veteranilor, Stela Macari a explicat că scopul acestuia ar fi „asigurarea implementării politicilor, monitorizarea și colaborarea cu asociațiile obștești ale veteranilor, astfel încât legea să fie aplicată echitabil pentru toate categoriile de veterani, să le protejeze drepturile și să ofere garanții sociale.”  

Anterior, Platforma DA a reușit promovarea majorării alocației lunare pentru veteranii războiului de la Nistru și din Afganistan de la 300 la 500 de lei. 

știri.md