Ploi istorice în Tennessee, SUA: Cel puțin 21 de morți și 20 dispăruți

Imagine implicită

Cel puţin 21 de persoane au murit şi 20 sunt date dispărute, inclusiv copii, după ce statul american Tennessee, din sud, a fost lovit sâmbătă de ploi descrise de serviciile meteorologice locale drept „istorice”, care au dus la inundații de proporții și fenomene violente.

„A fost aproape la fel de rapid ca o tornadă. Cineva a descris-o drept un tsunami”, a declarat primarul oraşului Waverly la postul local de televiziune WKRN.

Zeci de persoane sunt căutate, iar autoritățile locale au introdus restricţii de circulaţie de la ora 20:00 pentru a preveni potenţiale jafuri.

Inițial, a fost vorba despre 45 de dispăruți, dar între timp, o parte dintre aceste persoane a putut fi contactată, așa că în prezent bilanțul dispăruților se ridică la circa 20 de persoane.

Președintele american Joe Biden a ieșit duminică într-o conferință de presă în care a anunțat că operațiunile de căutare și salvare vor continua, iar agențiile americane specializate vor acorda tot ajutorul.

În 24 de ore a plouat cât în patru luni

Totodată, coasta de nord-est a Statelor Unite, inclusiv New York-ul, este afectată de trecerea uraganului Henri, care între timp și-a slăbit din intensitate și a devenit furtună tropicală, însă este de așteptat să aducă precipitații intense și inundații.

În 24 de ore, în localitatea McEwen ar fi căzut nu mai puțin de 430 de litri de precipitații pe metrul pătrat, ceea ce ar fi un record pentru acest stat, dar datele trebuie verificate înainte de a fi oficial, potrivit Serviciului Național de Meteorologie din Nashville. 

Meteorologul Krissy Hurley a declarat pentru CNN că această cantitate reprezintă o treime din precipitațiile anuale dintr-un an. 

„Am avut parte de rate de precipitații de 50 de litri pe metru pătrat timp de trei ore la rând”, a spus Hurley. „Este o statistică nemaivăzută, de tip astronomic”, a spus meteorologul.

Specialiștii au început să anticipeze de joi că vor fi ploi abundente pentru această zonă, dar prognoza inițială era de aproximativ 150 de litri pe metru pătrat. 

„Când lucrurile au început să se precipite, sâmbătă dimineață devreme, ne-am dat seama că va fi un eveniment devastator”, a spus meteorologul.

digi24.ro