Politologul Dionis Cenușă: orice „revolutie democratică” riscă să se împotmolească, dacă aplică „duble standarde”
Politologul Dionis Cenușă a comentat pe pagina sa Facebook subiectul zilei: ședința de astăzi a noului legislativ:
„Prima zi a Parlamentului ales, dar nimic nu s-a decis. Se ia o pauza, desi anterior se vorbea despre urgenta functionarii Parlamentului si respectiv numirea noului guvern, chiar de către Președintele Maia Sandu și exponentii PAS.”
Politologul vorbește și despre o previziune a sa în legătură cu fenomenul „revoluției galbene”: „Într-un articol de-al meu publicat în ajunul alegerilor, am invocat ideea ca odată cu victoria PAS am putea fi martorii unei “revoluții galbene”. Ideea cu “revoluția” a fost preluată și vociferată astăzi de Președintele Sandu. Poate e o coincidență, poate cineva din anturajul Presedintelui s-a lăsat inspirat. Nu stiu, dar contează faptul că, aparent, guvernarea galbenă realizează atât oportunitatea istorica de a reforma țara, cât și responsabilitatea celor care vor sa genereze o “revoluție”.
Cu toate acestea, spune Cenușă, „nu este clar de ce într-o republică parlamentară Președintele țării acționează ca într-un sistem de guvernare prezidențial”:
„Discuțiile de astăzi din Parlament trebuie să aibă loc înainte de toate de acei care au fost alesi in alegerile parlamentare. Contrar acestui lucru, Președintele Sandu încearcă să se impună în calitate de prima vioară. Chiar dacă cooperarea cu parlamentul va fi una facilă, Președintele țării are în fața sa Constituția care vorbeste despre separarea puterilor în stat și despre faptul că Parlamentul este instituția cheie în actul guvernării, nu Președinția. Atât faptul că s-a luat o pauză de trei zile, cât și faptul ca Președintele țării se impune în fața Parlamentului, ar fi taxat foarte dur de mass-media, societatea civilă și chiar de PAS, dacă ar fi fost vorba de Socialiști și liderul lor Igor Dodon.”
Politologul afirmă că orice “revolutie democratica” riscă să se împotmolească, dacă aplică “duble standarde”:
„Este imperativ ca PAS să nu acționeze în niciun fel ca cei pe care acesta i-a criticat atunci când era în opoziție. Acest lucru este pentru binele politic al acestui partid, dar, înainte de toate, pentru a nu periclita speranțele enorme ale populației care vrea reforme și progres. Ar fi disproporționat ca situația de astăzi să fie numită un pas cu stângul, dar este cert că nu este un PAS clar, cel puțin, din perspectiva intersului public. Sunt necesare explicatii, care sunt sigur că vor parveni în curând.”